ének

2019.05.27. 16:59

Magyar kórusok találkoznak Veszprémben

Veszprém Város Vegyeskara (VVV) és a Veszprémi Programiroda Kft. június 7-9. között második alkalommal rendez olyan kórustalálkozót, amelyen azon határon túli magyar és hazai kórusok a vendégek, akik az elmúlt évben valamilyen szakmai találkozón, versenyen kiemelkedőn szerepeltek.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Ákos/Napló archív

Erdélyi Ágnes, a VVV karnagya és Bélafi László, a VVV Egyesület elnöke elmondták, a veszprémi rendezvényre olyan együtteseket hívtak, akik versenyeken, dalostalálkozókon kitűntek a többiek közül. Tavaly nyáron két felvidéki énekkar volt a VVV kóruscsalád vendége, idén két erdélyi és egy budapesti kórus nyerte el a meghívást. A Sepsiszentgyörgyről, Veszprém testvérvárosából érkező Cantus Firmus Vegyeskar a tavaly Tordaszentlászlón rendezett Dalostalálkozón, a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa Déván szerepelt kiválóan a gyermekkórusok találkozóján, a budapesti Veres Pálné Gimnázium végzett diákjaiból, illetve barátaikból alakult Amadeus Kórus a magyar nemzeti kórusversenyen ért el Arany minősítést.

A „Hangvilla-különdíjas” énekkarok három napot tölthetnek Veszprémben, saját műsoruk bemutatása mellett közös műveket is énekelnek, a várossal és egymással ismerkednek, kirándulnak. Célunk, hogy élményt adjunk a szorgalmas, magas színvonalon működő együtteseknek, akik igyekeznek megtartani az egyetemes és nemzeti kórusművészet hagyományait, fogalmazott Erdélyi Ágnes.

Június 7-én, pénteken este a házigazda VVV Kóruscsaládja (VVV Vokál, Dúdoló Népzenei Műhely) ad koncertet a Hangvillában, június 8-án este pedig a három vendég énekkar lép fel. Pünkösd vasárnap délelőtt az együttesek a veszprémi Szent Mihály bazilikában, a Szent Margit templomban és a Kálvin parki református templomban mutatják be műsorukat.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: Veszprém Város Vegyeskara missziót is vállal, programjaival a kóruséneklést népszerűsíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában