különlegesség

2018.05.28. 21:24

Magyar zongora ékesíti a Csajkovszkij-konzervatóriumot

A Budapesten 2015-ben bemutatott Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye.

Bogányi-zongorát kapott tartós használatra a magyar államtól a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium.

A hangszert és a használatba adásról szóló okiratot Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete adta át hétfőn Alekszandr Szokolovnak, a konzervatórium rektorának.

A magyar diplomáciai misszió és a zenei intézet vezetője méltatta a kétoldalú együttműködést, amely egyebek között tavaly Bartók születése 135. évfordulóján emlékhangversenyben, idén három Kodály-koncertben öltött testet a konzervatóriumban, a következő évadban pedig egy magyar bérlet rendezvényeiben fog megvalósulni.

„Történelmi ”illata„ van ennek a mai átadásnak, hiszen a magyar-orosz kulturális kapcsolatok mindig is kiválóak voltak, és ez a hangszer most megerősíti egyrészt a hagyományok értékét és az újító szellemiséget”

- nyilatkozott az MTI-nek a zongora névadója, Bogányi Gergely.

A zongoraművész nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világ élvonalába tartozó konzervatórium rektora és a zongora tanszék vezetője egyaránt elragadtatással nyilatkozott a hangszerről, amely – mint mondta – egy csapat fejlesztése volt Magyarországon.

„Ez egy hatalmas magyar siker és egy újabb kulturális kapocs Budapest és Moszkva, illetve Magyarország és Oroszország között”

- tette hozzá.

Az átadó ünnepségen Bogányi Liszt Giovanni-parafrázisát, Andrej Piszarev, a konzervatórium különleges zongora tanszékének dékánja pedig Chopin két nocturne-jét adta elő. Az új zongorát a fogadás alatt több jelen lévő muzsikus kipróbálta.

A Budapesten 2015-ben bemutatott Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

Külföldön a Csajkovszkij Konzervatórium előtt tavaly decemberben a finn állam kapott ilyen hangszert függetlensége kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a magyar államtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!