Verses kávéház nemzeti költőinkkel

2019.03.25. 07:00

Márciusi ifjak vetélkedtek a pápai irodalmi kávéházban

Játékban forrt a dal a Pannonia Reformata Múzeum nemzeti ünnepen sikerrel szervezett, s ezért folytatásra érdemes interaktív irodalmi vetélkedőjén.

Laskovics Márió

Különleges költészeti, kávéházi hangulatban volt részük a Pannonia Reformata Múzeum és Kávézó által szervezett, PilvaxReformata.ma – JátékbanForr/a/dalom névre keresztelt interaktív vetélkedő játékos kedvű, a magyar lírára fogékony résztvevőinek a nemzeti ünnepen, pénteken a múzeum fogadóterében. A foglalkozást Horváth Andrea riporter, újságíró, gyűjteményi tudósító és Csukárdi Sándor színész, író vezette az irodalom iránt igényes ifjakból, többségében diákokból, és néhány felnőttből összetevődött öt csapat, azaz huszonöt fő számára, miután utóbbi pápai Petőfiként szinonimákkal szavalta el a saját Nemzeti dal-átiratát, amit – a meglepetés pizzán túl – jutalomként papírtekercsen aztán haza is vihettek a verses versenyre vállalkozók. A megvalósításban segédkezett továbbá Rózsás Hajnalka, valamint Bognár Anett és Füstös Gáborné.

A résztvevőket Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte. Jobbra Horváth Andrea, Rózsás Hajnalka, és Csukárdi Sándor
Fotó: Laskovics Márió

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, a kezdeményezéssel próbálják megszólítani a fiatalabb korosztályt, és erre kitűnő alkalom volt március 15-e. Az irodalmi kávéház folytatásában főként a középiskolás, egyetemista ifjúságot szeretnék belekóstoltatni a hasznos, minőségi időtöltésbe.

A játékmester Csukárdi Sándor felidézte, diákkorában nagyon várta, mert a színjátszó csoport tagjaként részese lehetett az ünnepélyeknek, és most is ez motiválta, hogy aktív résztvevőként volt jelen a nemzeti ünnepben.

– Izgalmas feladatsort állítottunk össze. Kár, hogy nem játszhattam. Volt benne humor, logika, játék, azonban mindenképp szükség volt a magyar irodalmi alapismeretre, főleg a költők tekintetében. A szinonima-versek esetében magyar átiratokat ismertek fel, a vers-puzzle során a szétszabdalt költeményeket rakták össze, valamint verssorokat ismertek fel a költők neveivel kisorsolt csapatok. Ismerkedésre is alkalmas, igazi közösségformáló kávéház volt – jellemezte az első vetélkedőt Csukárdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában