Kultúra

2011.02.17. 16:58

Médiatörvény - Martonyi: a magyar kormány kiemelkedő sikere, hogy az EP-ben elhalasztották a szavazást

Budapest - Az Európai Néppárt és a magyar kormány kiemelkedő sikerének nevezte Martonyi János, hogy az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön elhalasztották a szavazást a médiatörvény miatt Magyarországot elítélő határozattervezetről. A külügyminiszter szerint az EP baloldali csoportjai tévedtek.

MTI

A külügyminiszter erről Budapesten, a Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva beszélt. Martonyi János azzal magyarázta a halasztást - amelyet, mint hangsúlyozta, az azt beterjesztő pártok kezdeményeztek -, hogy a magyar kormány megállapodott az Európai Bizottsággal a médiatörvénnyel kapcsolatos kiigazításokban.
   
Elmondta, hogy szerdán a kora esti órákban "tanulságos vita" zajlott le a médiatörvényről Strasbourgban. A vita hangneme, és különösen Neelie Kroesnek, a médiaügyekért is felelős EU-bizottsági alelnöknek a felvetésekre adott válasza arról győzte meg az Európai Parlament baloldali csoportjait, hogy belássák: "ebben az ügyben tévedtek, és a legbölcsebb dolog, hogy a szavazást, annak ellenére, hogy látszólag többséggel rendelkeztek volna, elkerülik". Hozzátette, ennek eljárásilag az volt a módja, hogy halasztást kértek.
   
Úgy ítélte meg, hogy a határozattervezet beterjesztői - az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói, köztük a magyar szocialista képviselők - "nyilván belátták, hogy ebben a helyzetben, a megállapodásra tekintettel, már nem számíthatnak sikerre". A magyar diplomácia vezetője megjegyezte, hogy az Európai Néppárt ellenezte a halasztást. "Nekünk, európai néppártiaknak kedvezőbb lett volna, ha ezt az ügyet egyszer s mindenkorra lezárjuk" - mondta.


Dossziénk a médiatörvény további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!