Kultúra

2009.03.24. 04:42

Megboldogult fiatalságunk - A Pannon Várszínház bemutatja: Táncdalfesztivál

Veszprém - Kislány a zongoránál, Csak egy tánc volt - nem volt a hatvan-hetvenes években senki, aki ne ismerte volna ezeket a slágereket. Vándorfi László a legnépszerűbbek közül válogatott. A Pannon Várszínház Táncdalfesztivál című musicaljének bemutatóját szombaton tartották a Séd filmszínházban.

Gaál Julianna

Sejthető volt, hogy a Táncdalfesztivál egy kicsit emlékeztetni fog a Zorán dalaiból összeállított Boldog idő című musicalre, és valóban. 

Hasonló az elgondolás: végy egy népszerű előadót, sok fülbemászó slágert és néhány jó hangú színészt. 

A fő különbség mégis az, hogy míg a Zorán-darab egy személy köré épül, és egy lazán összefüggő történeten keresztül mutatja be a népszerű énekest, a Táncdalfesztiválnak nincs története, az egymás után következő dalok egy-egy jellemző momentumot, életérzést villantanak fel a hatvanas-hetvenes évekből. 


Stefancsik Annamária Mary Zsuzsi máig népszerű Mama című számát énekli
(Fotó: Gáspár Gábor)


A darab zenés játék, vagyis musical, és határozott erénye az, hogy nem is akar több lenni. Kellemes, nosztalgikus szórakozás, jó zenékkel és dinamikus táncbetétekkel, a színészek erőnlétből feltétlenül jelesre vizsgáztak. 

Nemkülönben éneklésből, Zayzon Csaba és Stefancsik Annamária külön elismerést érdemelnek, akik az első felvonás végén igazi érzéseket ébresztettek a nézőközönségben. 

A dalok közben felbukkan néhány prózai jelenet is, az egyik a mesemondó parasztbácsit figurázza ki, a másik pedig Brezsnyev Budapestre érkezését idézi meg. 

Mindkét esetben elmondható, hogy a kevesebb több lett volna, a jeleneteket a színészek egy kissé túljátszották, így ezek nem humorosak, sokkal inkább idétlenek és gúnyosak voltak, nem hiába, a paródia nagyon nehéz műfaj. 

A díszletek és a jelmezek szintén a hatvanas-hetvenes éveket idézik, a régi címer, a virágkosár, természetesen a ruhák, a frizurák is. 

Nosztalgia tehát minden mennyiségben, és ez részben azt is jelenti, hogy a siker garantált, hiszen ki ne emlékezne szívesen megboldogult fiatalkorára. Ráadásul visszanézve minden megszépül egy kicsit. 

Játszották: Egyed Brigitta, Kovács Ágnes Magdolna, Stefancsik Annamária, Kiss T. István, Koscsisák András, Zayzon Csaba, Molnár Ervin, Varga András, Németh Ádám, Szelle Dávid, Jenei Zoltán, Soós Melinda, Kiss Borbála, Kreschka Ágnes, Zalavári Borbála, Csontos Boglárka, Szász Kamilla, Telegdi Kamilla, Horváth Bence, Hegyei Zsombor Zsolt. 

A díszleteket Kovács Yvette Alida, a jelmezeket Justin Júlia tervezte. 

A koreográfusok Bóbis László és Kovács Norbert voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!