Kultúra

2016.11.27. 16:55

Megemlékeztek a költőről- Az emléktáblára gravírozták Tóth Tihamér arcképét is

Sümeg- Legyen példa mindannyiunk számára Tóth Tivadar, ahogyan rövid és megpróbáltatásokkal teli élete folyamán viselte a nehézségeket - fogalmazott Nagy József kanonok, miután megáldotta a költő szülőháza falán az emléktáblát.

Tisler Anna

A Városvédő és Szépítő Egyesület és a Kisfaludy Baráti Kör november 19-én emlékezett Tóth Tivadar születésének 106. évfordulójára. A szervezők köszönetet mondtak a költő unokahúgának, Kovács Erzsébetnek, amiért ápolja a szellemi örökséget.

A megemlékezés résztvevői láthatták elsőként azt az emléktáblára helyezett két lapot, amelyre Csomor István egy szöveget és a költő arcképét gravírozta.

Bókkon Gyula, a városvédők alelnöke ismertette az 1910-ben született és mindössze 32 évet élt költő életútját. Elmondta, a visszahúzódó, a sors igazságtalansága ellen fiatalon fellázadt Tóth Tivadar életét betegségek is nehezítették. A spanyolnátha, amelyben nyolcévesen betegedett meg, nyomot hagyott a testében.

Szülei a nehéz körülményeik ellenére is taníttatták gyermekeiket. A magyar királyi állami Kisfaludy reáliskolában hatodik osztályos korában nézeteltérése támadt egy tanárával, ezért megszakította tanulmányait.
Budapestre költözött, ahol újabb nehézségek vártak rá. Visszahúzódó, zárkózott természete miatt nem tudott küzdeni az elismerésért. Saját maga árulta verseit, az azokért kapott pénz a megélhetését sem fedezte.


Bókkon Gyula ismertette Tóth Tivadar életét. A megemlékezést a Városvédő és Szépítő Egyesület és a Kisfaludy Baráti Kör szervezte Fotó: Tisler Anna

Debreceni látogatása idején ismerkedett meg Fabó Annamáriával, aki később a felesége lett. Onnantól nyugodtabb lett az élete. Tisztviselői állást kapott, amivel szerény, de legalább rendszeres jövedelem járt. Megismerkedett Móricz Zsigmonddal, majd a Kelet Népe munkatársa lett. A betegség azonban egyre jobban elhatalmasodott rajta.

A budakeszi tüdőszanatóriumban írta az élettől búcsúzó verseit. 1942 tavaszán édesanyja kérésére hazavitték Sümegre, de már a gondos ápolás sem segített rajta. Augusztus 15-én meghalt, erről a korabeli újságokban is megemlékeztek.

Végh László polgármester köszöntőjében Tóth Árpádhoz hasonlította Tóth Tivadar költészetét, majd hozzátette: örül, hogy Sümeg olyan település, ahol számos művész él és alkot.

A város nevében Végh László és Kovács László alpolgármester, a szervező egyesületek nevében Gombási András városvédő, valamint Kántor Ferencné, a baráti kör elnöke koszorúzta meg a költő emlékhelyét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!