Kultúra

2016.11.30. 15:08

Megérkezett a zongora

Veszprém - Országos tekintetben is unikum, hogy tisztán társadalmi, alapítványi kezdeményezésére nagyrészt közadakozásból sikerült megvalósítani egy ilyen volumenű adománygyűjtést – mondta Kováts Péter, a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány képviseletében a Zongora Veszprémnek elnevezésű közadakozási akció sajtótájékoztatóján.

Kutasi Zsófia

Kováts Péter elmondta, sikeres volt az akció, Veszprém város polgárai részére sikerült megvásárolni a harmincmillió forint értékű Steinway & Sons zongorát.  Számos támogató, társadalmi munkát végző önkéntes összefogásának köszönhetően a hangszer megérkezett a Hangvillába.

- Bebizonyítottuk, hogy méltó utódai vagyunk az 1800-as évek veszprémi polgárainak, akik közadakozásból hoztak létre több intézményt a városban, így a Petőfi Színházat, a Laczkó Dezső Múzeumot, a Bakonyi házat. Mi most a XXI. században is képesek voltunk összefogással értéket adni a városnak - mondta Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke.

Az eseményen elhangzott, az egyesület 2014-ben csatlakozott az alapítványhoz, ekkor született a döntés, hogy közös összefogással elindítják az adománygyűjtést.

Bélafi László, a Hangvilla képviseletében elmondta, a gyűjtés előzménye az alapítvány alapításának idejére, tíz évre nyúlik vissza, a cél ekkor az volt, hogy egy hangversenyterem jöhessen létre. Amikor 2012-13-ban épült a Hangvilla, az új cél a zongoravásárlás lett.

Kováts Péter elmondta, a zongorát több modell közül Nyári Jenő zongoraművész segítségével Hamburgban a Steinway gyárban választották ki.

A világszínvonalú hangversenyzongorát a Hangvillában január 25-én gálakoncerten szimbolikusan is átadják Veszprém város zeneszerető polgárainak. Az eseményen közreműködik Vásáry Tamás Kossuth Díjas zongoraművész. A gálán fellép a Mendelssohn Kamarazenekar és Veszprém Város Vegyeskara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!