Kultúra

2014.02.26. 16:42

Meghalt Paco de Lucía

Életének 67. évében a mexikói Cancúnban elhunyt Paco de Lucía Grammy-díjas spanyol flamencogitáros, zeneszerző, a modern flamenco atyja. Többször járt Magyarországon, legutóbb 2013-ban a VeszprémFesten lépett fel.

Balla Emőke

A flamencogitár legnagyobb modern mestere Francisco Sánchez Gómez néven 1947. december 21-én született az andalúziai Algecírasban. Első, 1967-ben megjelent szólóalbumán már fellelhetők a saját stílus kialakítására irányuló törekvései, két évvel későbbi, Flamenco fantázia című lemezén rátalált saját hangjára. Lucía már első külföldi fellépésén, 1970-ben óriási sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán, népszerűsége azóta is töretlen.

A koncertek mellett számos lemezfelvételt is készített. Albumainak elkészítésekor szívesen együttműködött más művészekkel is, mint Chick Corea, Al di Meola, John McLaughlin. Lucía stílusával a spanyol zenészek egész generációjára hatott.

Az úgynevezett fúziós flamenco művelője volt, azé a flamenco stílusé, amelyben a különböző dél-amerikai dallamok keverednek a dzsessz-rockkal. Elsősorban az ő gitárjátékának köszönhető a flamenco-műfaj iránti, a huszadik század közepén kezdődött világszerte tapasztalható csodálat. Pályafutása alatt közel harminc lemezt készített. A 2004-ben megjelent Cositas Buenas címűért Los Angelesben megkapta az év legjobb flamenco albuma kategóriában a Latin Grammy-díjat. Szintén 2004-ben nyerte el a rangos Asztúria Hercege Művészeti-díjat is.

A zenész többször járt Magyarországon, legutóbb 2013-ban a VeszprémFesten lépett fel, ahol szólóban és zenekarával az elmúlt harminc év legsikeresebb szerzeményeiből adott elő. Hétköznapi, szerény, "földön járó" ember volt, emlékezett rá Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója, aki Paco de Lucia utóbbi négy magyarországi koncertjét szervezte. Először 2006-ban lépett fel Veszprémben, 2010-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Művészetek Palotájában és Debrecenben, a Főnix csarnokban, tavaly pedig ismét a VeszprémFesten zenélt.

"Tisztában volt a tehetségével, mégsem volt semmiféle sztárallűrje. Sokat voltam vele együtt, közvetlen, természetes emberként ismertem őt. Szakmájának a legnagyobbja, zenekarát keményen kézben tartotta, nem lehetett késni a próbáról. Szerette a magyar ételeket és a borokat" - nyilatkozta Mészáros Zoltán.

A VeszprémFest filmje a tavaly nyári koncertről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!