A hit és a zene szétválaszthatatlan

2019.12.05. 16:00

Meghitt adventi koncert a pápai Nagytemplomban

Költők gondolatai és felcsendülő zeneművek segítették belépni a közönséget az advent örömteli hangulatába a Nagytemplom hangversenyén.

Laskovics Márió

Elsőként a Nagytemplom kórusa lépett fel Édes Lászlóné karnagy vezetésével

Fotó: Laskovics Márió

A Szent István vértanú templomban Mail József apát-plébános köszöntötte az érdeklődőket, s a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetőjeként aposztrofálta a koncertet.

– A zene önmagában egy természetfeletti csoda. Az éneklés mibenlétének rejtélyét még nem találták ki, hiába végeztek különböző kísérleteket operaénekeseken. Az izomszalag egy tulajdonképpeni fekete dobozban hozza létre az emberi hangot, amely szerencsés esetben hatalmas tereket képes művészi módon, differenciáltan átzengeni, kifejezve az érzelmeket. A zene a szeretet és a béke nyelve, amely mindannyiunkról és mindannyiunkban szól. Sokkal eredményesebb a mindennapokban használt politikai, diplomáciai nyelvnél. Teljesen független és egyedi nyelv, segít kapcsolatba lépnünk egymással. A zene olyan távlatokat nyit meg az ember számára, amit csak Isten tud betölteni. A hit és a zene szétválaszthatatlan – jegyezte meg az apát-plébános.

Édes Lászlóné szervező, a Nagytemplom kórusának karnagya felelevenítette, hogy az adventi koncert hagyománya 2009-re nyúlik vissza.

Elsőként a Nagytemplom kórusa lépett fel Édes Lászlóné karnagy vezetésével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az adventi készület nyugalmát legjobban a zene teremtheti meg. A zenében elcsendesülhetünk, át lehet gondolni lelkünket, életünket. Az első gyertya meggyújtásától megyünk előbbre, és az út végén valaki vár ránk. Felcsendültek gregorián, reneszánsz, romantikus dallamok, valamint a kórusunk nagyon szívesen énekli a 21. század zeneszerzője, Marco Frisina műveit – mondta el.

A hangversenyen a Nagytemplom kórusa mellett közreműködött Eisenbeck Ágota, Masszi Anna, Takács László és Tompa Melinda énekkel, Csatlós Krisztina, Gönye Martin orgonán, valamint a Kella csellóegyüttes.

Édes Lászlóné hozzáfűzte, a kórus elsősorban a liturgiá­ban vesz részt. Nagy öröm számukra, hogy a közelmúltban az országos Kossuth, valamint Katolikus rádió is közvetített misét a Nagytemplomból. A december 26-i búcsúi szentmisét az országos Mária rádió élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!