Kultúra

2011.01.04. 14:02

Megkezdődött a család éve

Veszprém - A Szent Család vasárnapján, december 26-án kezdődött meg a család éve, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia erre az alkalomra írt körlevelét országszerte felolvasták.

Napló Online

A veszprémi főegyházmegyében a bazilikában tartott ünnepi szentmisén dr. Márfi Gyula érsek nyitotta meg az ünnepi esztendőt.  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott körlevélben többek közt az szerepel, hogy a család évének meghirdetésének célja, hogy tanúságot tegyünk hitünkről és felkeltsük az emberek szívében a szeretet és a felelősség érzését a társadalom legfontosabb intézménye, a család iránt.
 
Gyakran félünk meghozni életünk nagy döntéseit, elkötelezni magunkat a sírig tartó hűségre egy jó házasságban. Pedig olyan lények vagyunk, akiknek a fejlődéséhez is, a fizikai, szellemi, lelki értékekben való gyarapodásához és kiteljesedéséhez is szükségük van a jó közösség, a szerető család biztonságára. A társadalmak irányvesztésének világos jele a népesség fogyása.


Magyarország lakossága az idén tízmillió alá csökkent, pedig a család egészséges működése egyben a társadalom egészségének is fokmérője. Európában mindenki elismeri, hogy súlyos népesedési probléma alakult ki  mutat rá a körlevél, mely azt is megállapítja: a gazdasági válság és a munkanélküliség szorongást és félelmet hoz sokak életébe, pedig az anyák és a családok támogatása nem pusztán szociális kérdés, hanem egész népek, társadalmak jövőjének, létének vagy nemlétének kérdése.

A tematikus esztendő keretében az egyházmegyék és különböző szervezeteik számos családi programot szerveznek. A család évéhez kapcsolódóan március végén, a Familiaris Consortio kezdetű, II. János Pál pápa által írt enciklika megjelenésének 30. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!