cigány kultúra

2019.06.14. 10:07

Megkezdődött az Úton van a Cziffra Központ rendezvénysorozat

Roma festőművésznők Emlék-Álom-Kutya-Világ című tárlatával indult az országos roma kulturális roadshow.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A kiállítást a szentendrei MANK Galériában Balog Zoltán miniszterelnöki biztos nyitotta meg, aki a Cziffra Központ hátteréről és céljairól szólva emlékeztetett: a roma művészvilág és kulturális elit régóta vágyik arra, hogy legyen olyan kulturális központja, amely méltó módon mutatja be a magyar cigányság kultúráját, és azt tovább gyarapítja. A centrum már készül, megépüléséig pedig egy magyarországi körút keretében szeretnék bemutatni a létrejövő művészeti és oktatási központot. A Cziffra Központ összművészeti centrum lesz, melynek legfontosabb küldetése, hogy a romáknak bemutassák saját értékeiket.

Balog Zoltán kiemelte: a kultúra adja meg azt az önbecsülést, amellyel „előre lehet menni” és amely felemel. A névadó Cziffra György zongoraművész életét felidézve kiemelte: emlékét, örökségét Balázs János zongoraművész ápolja és teszi mindenki számára elérhetővé.

Az Emlék-álom-kutya-világ, Roma művésznők című kiállítás megnyitója a MANK Galériában
Fotó: Mónus Márton / MTI

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az Úton van a Cziffra Központ programsorozatról szólva elmondta, hogy meg akarják szólítani mind a roma kultúra ismerőit, mind pedig azokat, akik azt még egyáltalán nem ismerik. Minden generációt szeretnének elérni, a fiatalokat például a legfontosabb nyári fesztiválokon, oldott közegben. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kulturális központ egyik legfontosabb üzenete, hogy nem csupán a romáknak szól: a romákért, de a nem romákkal együtt. A művészeti produkciók mellett szakmai beszélgetések is lesznek, melyeken a művészeti koncepciót is meg lehet ismerni.

Langerné Victor Katalin beszámolt arról, hogy két falunapon is megjelennek, azért, hogy a program ezekbe a rendezvényekbe is új lendületet vigyen.

Úgy fogalmazott, ősszel az iskolákat szeretnék elérni. A találkozások gerincét kortárs roma alkotók kiállításai adják, a kisebbeket kézműves foglalkozásokba vonják be, a középiskolásoknak pedig a roma és nem roma együttélésről, annak pozitívumairól és lehetőségeiről szóló drámapedagógiai előadásokat tartanak.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a cigányság kultúrája jelentős és meghatározó értékeket képvisel Magyarországon. Kiemelte: a centrum missziója, hogy a roma kultúrát a legmagasabb fokon, értékteremtő módon mutassa be, a művészeti tanácsadó testület legfontosabb feladata pedig, hogy kidolgozza a művészeti koncepciót.

Balázs János a programsorozat egyik legfontosabb céljának nevezte a párbeszéd kialakítását, roma és nem roma művészek közös fellépését, a beszélgetések pedig a remények szerint hidat építenek, elindítanak egyfajta közös gondolkodást.

Török Ildikó, a Tom Lantos Intézet romaprogramjának vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy missziójuknak tekintik roma identitásuk, kultúrájuk és történelmük kutatását, láthatóvá tételét. Kiemelte: a roma nők képét a többségi társadalom formálta évszázadokon át, az utóbbi évtizedekben azonban egyre több roma nő érzi úgy, hogy „a saját kezünkbe kell vegyük ezeket a folyamatokat, és aktívan részt kell vennünk ezek alakításában”. Hozzátette: a roma nők fontos szereplői a kultúrának, a kultúra átadásának és újraformálásának.

Balog Zoltán úgy vélekedett, hogy a 21. század a nők évszázada, akik sokkal nagyobb erővel lesznek jelen az élet különböző területein. A kiállítás képeiről szólva kiemelte, hogy azok mögött mindig felsejlik egy történet, annak minden szépségével és fájdalmával.

A Kugler Art Szalon Galéria gyűjteményéből érkezett válogatáson Bada Márta, Balázs Kitti, Lakatos Erika, Oláh Jolán, Oláh Mara, Orsós Teréz, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Szécsi Magda művei láthatók, a kurátor Kőszegi Edit, a Kugler Art Szalon Galéria vezetője.

A rendezvényt köszöntötte Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Szuhay Péter kultúrantropológus.

Az Úton van a Cziffra Központ rendezvénysorozat nyáron hét városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be: Szentendrén kétszer, a pécsi POSZT-on, a Miskolci Operafesztiválon, a Művészetek Völgyében, a budapesti Mesterségek Ünnepén és a Szegedi Ifjúsági Napokon. A programsorozat ősszel négy vidéki városi helyszínen folytatódik.

Borítókép: érdeklődő az Emlék-álom-kutya-világ, Roma művésznők című kiállítás megnyitóján a szentendrei MANK Galériában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában