A múlt átgondolására hív

2018.09.12. 20:05

Megnyílt a Brusznyai-vándorkiállítás első állomása

A napokban nyílt meg az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Brusznyai Alapítvány szervezésében a Brusznyai-vándorkiállítás első veszprémi állomása az EKMK földszinti kisgalériájában

Juhász-Léhi István

A tárlat szeptember 30-ig látogatható az EKMK földszinti kisgalériájában

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke azzal kezdte megnyitóját: talán jelképes az, hogy könyvtárból indul Veszprém városi útjára a kiállítás, hiszen Brusznyai Árpád rövid politikai szerepe miatt vált Veszprémben ikonikus figurává, de valójában a tudomány és könyvek embere is volt. 1956- os szerepe után is készült viszsza tanítani, illetve a szépen induló tudóskarrierjét is folytatni szerette volna.

A tárlat szeptember 30-ig látogatható az EKMK földszinti kisgalériájában
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Ez a kiállítási anyag azért nőtt nagyon a szívemhez és azért kedves nekem, mert a megjelenített életanyag egy nagyon határozott és erősen értékorientált válogatás abból a gazdag dokumentumgyűjteményből, amely a kutatók lelkes munkája nyomán az elmúlt évtizedekben előkerült – fogalmazott Imre Frigyesné, aki szerint a tárlat nem sok adatot tár elénk, ám amik itt megjelennek, az az életmű, a pálya meghatározó dokumentumai.

A Brusznyai Alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy könnyen befogadható a kiállítási anyag, mégis nehezen emészthető, mert aki végignézi és elolvassa, abban az a kérdés merülhet fel: „Hogy került a bitófára ez az ember?”

– A tárlat a nem is olyan távoli múlt átgondolására és értékelésére hív minket – tette hozzá.

A molinók az életút legfontosabb helyszíneire hívnak: Derekegyházra, Szentesre, Budapestre, Vácra, Veszprémbe, Budapestre. Elhangzott, hogy Brusznyai Árpád az elvei mellett kitartott, ami a mártírsorsra predesztinálta. A kiállítás végigjárta a fenti helyszíneket, a veszprémi az utolsó, szeptember 30-a után a megyeszékhely középiskoláihoz is eljutnak a molinók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában