kortárs képzőművészet

2019.07.14. 11:52

Megnyílt a nemzetközi hírű művész, Julian Schnabel kiállítása Veszprémben

Grafikai nyomatok 1983-2018 címmel nyílt meg a Művészetek Háza Csikász Galériájában Julian Schnabel kortárs képzőművész kiállítása szombaton.

Horváth Virág

A címben jelzett „grafikai nyomatok” nem az alkotások műfaji meghatározása. Julian Schnabelnek Magyarországon, de még Közép-Európában sem volt ezidáig kiállítása. A veszprémi kiállítás a düsseldorfi Geuer & Geuer Galériával együttműködésben valósul meg.

– Unikális minden szempontból ez a kiállítás. Ez többek között annak a húsz éves barátságnak köszönhető, amivel Alexander Tolnay, a kiállítás kurátora megtisztel bennünket. Ez nem az első közös együttműködésünk, és nem is az utolsó – mondta el köszöntőjében Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

Alexander Tolnay, a kiállítás kurátora nyitotta meg a nemzetközi hírű képzőművész kiállítását
Fotó: Penovác Károly/Napló

A kiállítás-megnyitón az ország különböző pontjairól, valamint Ausztráliából is érkeztek vendégek. Alexander Tolnay ausztrál barátai minden évben ellátogatnak Veszprémbe, és viszik a város jó hírét. – Ez különösen fontos most, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa – tette hozzá Hegyeshalmi László.

- Ezeken a képeken Julian Schnabel romantikus, misztikus oldala kerül előtérbe. A művész ezesetben nyughatatlan, feltaláló és kereső, aki ezen az úton szüntelenül meglepő nyomástechnikákat és anyagokat próbál ki – tette hozzá kiállítás-megnyitó beszédében Alexander Tolnay, a kiállítás kurátora.

A képeken Julian Schnabel romantikus, misztikus oldala kerül előtérbe
Fotó: Penovác Károly/Napló

Munkamódszeréről korábban a művész így nyilatkozott: „Szeretem a nyarat, szeretek a szabadban dolgozni. Szeretem érezni a rózsák illatát. A műtermemnek nincs teteje. Így különböző megvilágításban látom a képeket a nap különböző időszakaiban. A napfény, az eső a szél, a penész folyamatosan alakítja a képeket. Ez egy aktív rendszer. Az anyag szabadsága vízben és fényben, minden nyáron.”

 

A kiállításmegnyitón Kerekes Blanka fuvolaművész külön a kiállított darabokra komponált dalával működött közre. Julian Schnabel nemcsak az egyik legismertebb kortárs amerikai képzőművész, de igazi nemzetközi sztár, elismert filmrendező is. Jean-Michel Basquiat és Keith Harring mellett az amerikai neoexpresszionizmus legismertebb alakja. A kiállítás létrejöttét többek között Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában