Kultúra

2010.03.23. 15:38

Megszépült a templom Vigántpetenden

Vigántpetend - Ünnepelt vasárnap a község, ugyanis a Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt katolikus templom belső terének felújítása, restaurálási munkálatai befejeződtek.

Toldi Éva

Az alkalom egyúttal jubileumi jellegű is volt, hiszen 250 esztendeje épült fel a templom, Fellner Jakab tervei alapján.

Az immár kívül-belül megszépült hajlékot dr. Márfi Gyula érsek megáldotta, falait, falképeit, oltárképét (melyek Felhősi István festőművész-restaurátor keze által megújultak) megszentelte. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a felújításban közreműködtek.

Mint azt Illés Sándor, a helyi plébános elmondta, a munkálatokat leginkább a Veszprém megyei önkormányzat nyolcmillió forintos pályázati támogatása segítette, de a falu önkormányzata és az egyházközség is hozzájárult ahhoz. Köszönetet mondott ezért Lasztovicza Jenőnek, a megyei közgyűlés elnökének, országgyűlési képviselőnek, dr. Zsédenyi Imre megyei főjegyzőnek is.

A főpásztor szentbeszédében a napi evangélium alapján a házasságtörő asszony példázatáról elmélkedett, hangsúlyozva, hogy az leginkább Isten türelmességét, irgalmasságát mutatja föl, azt, hogy minden bűnösnek ad lehetőséget a megtérésre, a bűnbánatra.

Manapság azonban a legnagyobb probléma az, hogy sokan nem ismerik el, sőt nem ismerik fel bűneiket, mivel azokat gyakran a megengedő, liberális, joghézagos törvények nem tekintik elvetendőnek.

Sajnos, lépten-nyomon érzékeljük, hogy már a jogszabályokat is maffiózók hozzák manapság, és így szabadon tevékenykedhetnek a gazemberek társadalmunkban, mondta az érsek.

Utalt a gazdasági bűnözésre, de az abortusz állami engedélyezésére is. Végezetül irodalmi példákkal, nagy megtérőink József Attila, Adamis Anna verseit vallomásait idézte, nagyböjti lelkiismeretvizsgálatra buzdítva a híveket.

Az ünnepi szertartás végén Marton Istvánné, a község polgármestere köszönetét fejezte ki Illés Sándor plébánosnak is a felújítási munkák szervezésében vállalt áldozatos szolgálatáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!