Kultúra

2014.05.07. 10:20

Megújul a templom

Porva - Az alig ötszáz lelkes kis bakonyi falu életében a közelmúlt egyik legnagyobb volumenű beruházása kezdődött tavaly év végén, mely régészeti és művészettörténeti szempontból is igen izgalmas, ez a templom felújítása. Megtörténik a tetőcsere, a külső vakolás és eközben műemléki feltárások is folynak.

Müller Anikó Hanga

A települést - neve vágást, irtást jelent - már Szent László korabeli oklevelek említik. 1261-ben a bencések kapták ezt, és még néhány nyíllövésnyi földet, majd Zsigmond király a Garaiaknak adományozta. Garai Miklós nádor telepítette ide a pálosokat, akik az 1450-es években monostort építettek. Ez a török hódítás alatt elpusztult, minden mozdíthatót elvittek, romosodni kezdett, helyére csak 1782-ben épült egy templom. A múlt most visszaköszön, a régészek szenzációs felfedezéseket tettek, melyet meg is jelenítenek, tájékoztatta a Naplót László Csaba régész. A pápai pálosok az 1730-as években telepítettek ide ausztriai és morvaországi németeket, később magyar családok is beköltöztek. A barokk templom felépítéséhez felhasználták a középkori köveket, melyek egy része a falu házainál, kerítéseinél is fellelhető. Rómer Flóris 1860 táján keltezett jegyzeteiből tudjuk, ekkor a pálos kolostornak a föld felszíne fölött már nyoma sem volt, csupán egy templomot rajzolt le.


A barokk templom 1784-86 között épült, úgy, hogy a középkori templom elé egy barokk tornyot húztak, ami ma is látható. Az egykori templom a jelenleginél két, vagy több méterrel is magasabb volt, ezt visszabontva és újraboltozva készült a mai építmény. Most külsejében a támpillérek árulkodnak a középkori voltáról, lényegében a mai templomban benne van a középkori. Az 1970-es évekbeli külső felújításkor leszegényítették a homlokzatot, a korábbi ablakkeretek helyett csúnyácska nyílásokat alakítottak ki. Most leverték a régi vakolatot, ez jót tesz a falaknak, a falak kiszáradnak.


Veinperlné Kovács Andrea, Schäffer Zoltán, László Csaba (Fotó: Müller Anikó Hanga)

 

A munka során előkerültek a középkori falak, ablakok, a hajó déli oldalán két ablakkáva látszik, a szentélyben két, vagy három ablak lehetett. A gótikus ablakok hatalmas méretű, rézsűs nyílások voltak, mérmű részei - körívekből alkotott, áttört geometrikus díszítmény - hiányoznak, az átépítés során befalazták, majd ezt is megváltoztatták, a hajóban ma csak a szószék barokk stílusú. A szentély északi falába befalazva látható Szapolyai Orsolya sírköve, 1500-ból. Ennek helyén lehetett átjárni a középkorban a templom északi oldalán fekvő kolostorba. A pálos templomnak volt még egy ajtaja, ennek helyét ma az északi fal középső pillére mögötti szenteltvíz tartó jelzi. Izgalmas szakmai kérdés, hangsúlyozta László Csaba, miként lehet a múlt feltárt értékeit bemutatni?

- A kolostorhoz halastavak, gyümölcsösök is tartoztak. A mai sportpálya víz alatt volt, mellette álltak a cselédházak, s még ma is láthatók az elvadult gyümölcsfák, gesztenyések, szőlőtövek. Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony elmondta, törekszenek ezek helyreállításár, a tó gátja még megvan. Schäffer Zoltán plébános atya elmondta, a restaurálási munkához közel harmincmillió forintot nyertek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól és a Veszprémi Érsekség is jelentős támogatást nyújtott. A falu-, és az egyházközösség folyamatosan figyelemmel kíséri a munkálatokat, és örömmel tölti el őket, hogy megszépül a templomuk. A plébános úr későbbi terveiben szerepel a templom fűtésének megoldása és az orgona felújítása, az önkormányzat pedig a kerítés megújításáról határozott. A rekonstrukció befejezése nyár végére várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!