Kultúra

2015.06.05. 10:06

Megújult a bakonyszentlászlói templom

Bakonyszentlászló - Felújították az árpád-kori mintegy nyolcszáz éves bakonyszentlászlói templomot.

Balla Emőke

A veszprémi egyházmegye területéhez tartozó Bakonyszentlászlón található az egyik legrégebbi evangélikus templomunk. Ezért adott hálát a gyülekezet 2015. május 30-án, szombaton délután. Ünnepi istentiszteletükön Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Polgárdi Sándor esperes és Szakos Csaba helyi lelkész működött közre.

A kövek beszédéről szólt Lk 19,40 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. Elmondta, hogy az Árpád-kori eredetű templomot örökségként kaptuk, nem az evangélikusok építették. Történetén keresztül is Isten gondviseléséről tesz bizonyságot.

Az alkalomhoz kapcsolódó közgyűlésen Major Gyula felügyelő köszöntötte a jelenlévőket, majd Szakos Csaba lelkész beszámolt a felújítás menetéről. Elmondása szerint a mostani felújítás egy közel ötven éves folyamat lezárása, melynek során az épület eredeti nyomvonalát, külső és belső kialakítását igyekeztek helyreállítani. A forrást ehhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázati támogatása, illetve a Magyarországi Evangélikus Egyháztól kapott segítség és a gyülekezeti tagok adományai biztosították.

A tájékoztat elhangzása után köszöntőt mondott dr. Hoffmann Rózsa képviselő asszony, Sebestyén Vince, a település polgármestere, dr. Kovács Kálmán baktalórántházi református lelkész, Polgárdi Sándor esperes, valamint Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő.

Az ünnepséget követően a résztvevőket szeretetvendégség várta a kultúrházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!