napló

2017.11.17. 13:48

Megvették Anne Frank egykori házát

A tragikus sorsú lány emlékhelyét működtető alapítvány vásárolta meg az épületet.

Az Anne Frank emlékét ápoló holland alapítvány megvásárolta azt a házat, amelyben a náci koncentrációs táborban elhunyt lány családjával élt a harmincas években.

Az alapítvány tartja fenn emlékhelyként azt az amsterdami házat is, ahol Anne Frank 1942-től családjával rejtőzött a nácik elől, míg el nem árulták őket. A házat évente sok ezer látogató keresi fel, hogy lerója tiszteletét Anne Frank előtt, akinek bujkálása alatt írott naplóját halála után az egész világ megismerte.

Az Anne Frank Alapítvány szóvivője elmondta: fontosnak tartották, hogy azt a házat is megvegyék, ahol 1934 és 1942 között a Frank család lakott.

A szerény téglaépület 2005-től a Holland Irodalmi Alapítvány kezelésében volt és olyan íróknak adott otthont, akiknek üldöztetésük miatt menekülniük kellett hazájukból. Jelenleg Szamer Alkadri szír író lakik benne a családjával.

Az Anne Frank Alapítvány a ház funkcióján nem változtat, nem lesz belőle múzeum, továbbra is menekült írókat helyeznek el benne. A harmincas években épült házat korábban felújították, megtartva eredeti stílusjegyeit.

A tinédzser Anne Frank 1944 augusztusáig vezette naplóját, amelyben beszámolt a bujkáló család életéről. Frankékat azonban feltehetően valaki elárulta, és náci koncentrációs táborba hurcolták őket. Anne Frank 1945 elején hunyt el Bergen-Belsenben 15 éves korában. Naplóját több mint 30 millió példányban vásárolták meg világszerte, az írás alapján számos színházi, televíziós és filmes feldolgozás született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!