Kultúra

2014.01.24. 15:39

Mélyen gyökerező kultúra

Várpalota - Hergovics János, a várpalotai zeneiskola vezetője vehette át idén a Szelestey László-nívódíjat a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

_ Nemzeti himnuszunk 191. születésnapján azt az örökséget ünnepeljük, amelyet őseinktől kaptunk, s amelyet gyermekeinknek, unokáinknak szeretnénk megőrizni és továbbadni. Nemzeti imádságunk azonban más, mint a többi országé. Nem csatába hívó harci dal, hanem mély és ősi. Egyesek szerint az örök magyar pesszimizmus miatt van így, ám én másképp hiszem. A mi himnuszunk a magyar történelem sebeit hordozza magán, de nem a gyengeség jeleként, hanem megmutatva, hogy mi magyarok akkor is itt voltunk, most is itt vagyunk, mindig is itt maradunk és fejlődünk _ hangsúlyozta a megjelentek előtt Kontrát Károly.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi köszöntőt a Thury-várban (Fotó: Szabó Péter Dániel)


A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, kultúránk mélyen gyökerezik a nyelvben és a lélekben. _ Hogyan is lehetne lefordítani idegen nyelvre a magyar észjárást, ami a kultúránk határoz meg. A rejtett, apró utalásokat, amelyek évszázadok alatt gyűltek fel emlékezetünkben. Kultúránk összeköti a világ magyarságát, s a magyarság világát a 21. században is. Ennek része a nyelv, az irodalom, a zene, a képzőművészet, az építészet, a tánc, a sport, s megannyi más értékünk. Kulturális életünk kiemelkedő jelentőségű eseménye, hogy január 22-én vette kezdetét az Ybl-emlékév, amely a 200 esztendeje született, s 1865-ben a várpalotai Zichy-kastély újjáépítésén is dolgozó építész zseni munkásságának állít emléket _ hangsúlyozta Kontrát Károly, aki szerint a magyar kultúra napján fontos, hogy az össznemzeti és a helyi értékekre egyaránt gondoljunk, hiszen utóbbiak alkotják mindazt, ami nemzeti.

A Szelestey László-nívódíjat idén Hergovics János (jobbra) vehette át Talabér Márta polgármestertől (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Ezt követően Talabér Márta polgármester adta át a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek elismerésére alapított Szelestey László-nívódíjat. A rangos kitüntetést Várpalota képviselőtestülete idén Hergovics Jánosnak, a Thuri György Gimnázium égisze alatt működő zeneiskola, a Zenevár Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjének ítélte magas színvonalú, példamutató hivatástudattal végzett munkája elismeréseként. Az ünnepség zárásaként Fény-játékok címmel Nagy Anna és Huszárik Kata színművészek irodalmi előadását láthatta a közönség a Thury-várban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!