Kultúra

2017.07.11. 20:31

Anna-báli vacsora: se sok, se kevés

Bemutatták, hogy mi lesz a menü a 192. Anna-bálon, július 29-én, szombaton. Nem lesz sok, se kevés - ígérte az Anna Grand Hotel séfje, Tóth József, aki 2012 óta állítja össze a menüt helyettesével, Pethő Csabával.

Sági Ági

Fontos, hogy a fojtó hőségben és szoros ruhákban senki se legyen rosszul, de éhesek sem maradhatnak a bálozók. A sok francia kifejezés az ételekben jellemzően elkészítési módokat takar. Aki nem tudja, hogy mi az a consommé, az nyugodjon meg, erőlevesről van szó. Igaz, ez az a klasszikus francia leves, amiből kiszűrik az úszkáló, zavaros részecskéket, így koncentrált, mély ízű húslevest kapunk.

A herendi étkészletből tálalt ételeken hónapok óta dolgozik az Anna Grand Hotel séfje, Tóth József, aki 2012 óta állítja össze a menüt helyettesével, Pethő Csabával. Most is négyfogásos menüvel készülnek, hideg előétel, leves, főétel és desszert várja
a bálozókat. Éjfélkor büfé is lesz.

- Mint évek óta mindig, most is a tradicionális alap-anyagokból dolgozunk, melyeket modern köntösbe csomagolunk. A szénhidrátdús köretek helyett a könnyű salátákat, zöldségeket részesítjük előnyben, és a konyhatechnológia is a mai kornak megfelelő - mondta el lapunknak Tóth József.

A hideg előétel kétkomponensű lesz. Az egyik össze- tevő a libamáj au Torchon, marinált őszibarackkal, rózsaborsos pisztáciamorzsával, sós karamellel, a másik komponens zöldalmás-bodzás mangalicarilette savanyított kelvirágrózsákkal, házi bagettel. A leves szürkemarha-consommé lesz zöldfűszeres frittenroláddal és zöldségekkel.

- Ötszáz vendégnek nagyon nehéz eltalálni az ízlését. Próbáltuk úgy összerakni a fogásokat, hogy abban mindenki megtalálja a neki tetszőt. Egy fogáson belül is vannak férfiasabb és nőiesebb ételek - tette hozzá Pethő Csaba.

A főétel is kétkomponensű lesz. Az egyik a szarvasbélszín kardamonos céklatextúrákkal, aszalt paradicsommal, csicseriborsóval, kakukkfüves alaplével. A másik komponens kacsamell citrusos répákkal, petrezselyemolajos burgonyahabbal. A desszert roppanós Eszterházy-desz-szertvariáció lesz citrusos ganázskrémmel. A menüből 500-520 adag készül majd, melyet a bál hét helyszínén tálalnak fel. Az ételek készítése már a bál előtti 3-4 napban elkezdődik a hideg előételekkel és a húsok pácolásával. A legnagyobb fejtörést évek óta azok az ételallergiás vendégek okozzák, akik nem jelzik előre problémájukat, mert a feszített báli tempóban rögtönözni nagyon nehéz. A táncban elfáradt vendégeket éjfélkor hideg, magyaros vegyes tál, kézműves sajtvariáció, grillezett pulykamellcsíkok édes chilivel, mangóval, zsenge leveles salátákkal, borjúcsülök karamellizált, balzsam- ecetes schalotte hagymával, kemencés burgonyával, gyümölcsoázis és cukrászínyenc-ségek várják majd. Július 29-én, szombaton este tartják a bált, de előtte egész héten a Hagyományok Házával közösen szervezett prímásverseny és az Operafüred eseményei zajlanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!