Kultúra

2011.04.05. 14:20

Mikulásgyár nyáron is - a Pannónián is gyűjtenek

A megyében is keresik az önkénteseket a Mikulásgyárba, amely Budapestről Várpalotára költözik. Idén már nyáron is dolgozni fog a Mikulásgyár. Júniusban elsősorban tartós élelmiszert, ruhaneműt gyűjtenek azok számára, akik a tavalyi nagy árvizekhez hasonló katasztrófák fenyegetnek.

Napló Online

 Az ország legnagyobb karitatív szervezete azokra az előrejelzésekre hivatkozva kezdi el a nyári munkát, amelyek szerint az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azt jelentheti, hogy ismét árvízre és belvízre kell számítani.

A nyári Mikulásgyár elsőként a Pannónia Fesztiválon lesz jelen. A június 9. és 13. között zajló eseményen elsősorban a fiatalabb generációhoz tartozókat szeretnék rávenni arra, hogy vegyék ők is komolyan az önkéntes munka fontosságát.   Mint azt Zsolna Endre, a Mikulásgyár főszervezője elmondta: "az önkéntesség az EU egyik alapelve, hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást. Ha valaki azt szeretné, hogy a fiatalok is komolyan vegyék ezeket az értékeket, akkor olyan helyen kell példát mutatnunk, ahol ők is nagyszámban jelen vannak. Nyáron pedig erre legjobb helyszín egy komoly hagyományokkal rendelkező fesztivál.”

A várpalotai rendezvényre százezer embert várnak, akiket a Mikulásgyár aktivistái  arra próbálnak majd rávenni, hogy hagyják a helyszínen egy-egy ruhadarabjukat, amelyeket tisztítás után a rászorulóknak osztanak szét. Zsolnai szerint a ruhákra már idén nyáron szükség lehet, nem kell azokat télig tárolniuk. Már nyáron, az árvizek megjelenésének idején szükség lehet a segítségre. "Csak tavaly a nyári árvíz a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta Észak-magyarországi régió 610 településének mintegy harmadát érintette." Zsolnai kiemelte azt is, 2011. márciusában több kormányzati-szakértői nyilatkozat is megjelent  arról, hogy az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azt jelentheti, ismét árvízre és belvízre kell számítani, ennek megelőzésére készül a kormány gátak és záportározók építésével, a töltések megerősítésével. Mindezekre a költségvetésből 7,3 milliárd forintot fordítanak. Zsolnai szerint, az ilyen vészhelyzetekre az önkénteseket szervező, adományokat gyűjtő szervezeteknek is előre kell készülniük.

Az idei tél volt a hatodik alkalom, hogy a Mikulásgyár decemberben megnyitotta kapuit az 56-osok tere mellett. A Vöröskereszt és a Magyar Posta segítségével 161 ezer ember - jobbára gyermek - ünnepét tette szebbé. Tartós élelmiszer, tisztító-és tisztálkodási szer, ruha és játék csomagokat osztottak szét az arra rászorultak körében. A Mikulásgyárba érkezett adományok értéke meghaladta a félmilliárd forintot. Pénzadományokat tavaly és az idén sem gyűjt a szervezet, Ugyanakkor Magyarország legnagyobb jótékonysági akciójának szervezői idén először nyáron is várják azokat az önkénteseket, akik szeretnének dolgozni a Mikulásgyárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!