Kultúra

2014.01.15. 15:40

Mozgalmas évek a múzeum szolgálatában

Muzeológusi pályájáról beszélt dr. László Péter a múzeum szabadegyetemi előadássorozatának ötödik felvonásán kedden.

Marton Attila

A Laczkó Dezső Múzeum szervezésében tartott előadássorozat a 110 éves múzeum történetét dolgozza fel, az év folyamán a korábban a múzeumban dolgozó, kiemelkedő munkát végző szakemberek tartanak előadásokat.László Péter mintegy tíz évet dolgozott a veszprémi Bakonyi Múzeumban a hetvenes évek közepétől, később pedig a pápai múzeumot igazgatta. A muzeológus egyiptológusként végzett az egyetemen, egy ösztöndíj révén pedig kilenc hónapot eltölthetett az országban. Az Egyiptomhoz való kötődéséről sokat elárul, hogy elmondása szerint Kairót jobban ismeri, mint Budapestet, az egyiptomi fővárosról útikönyvet is írt.

Dr. László Péter kilenc hónapot tölthetett el Egyiptomban (Fotó: Nagy Lajos)

A veszprémi múzeumban eltöltött évek alatt szinte minden területen megfordult: először a régészeti osztályon dolgozott, leletmentőként római kori, kelta és bronzkori tárgyakat feltárásában segédkezett. Később a numizmatikai gyűjtemény vezetője lett, majd a képzőművészeti gyűjtemény feladatait intézte. E munkája révén a megye szinte valamennyi képzőművészét megismerte, többekkel barátságba is került. A terület nem volt idegen számára, édesanyja amatőr festő volt, ezért gyerekkorát képzőművészeti albumok között töltötte, az egyetemen pedig elvégezte a művészettörténet szakot. Az előadást a hetvenes-nyolcvanas években készített fotókkal, például a Tihanyban Konok Tamás alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitásán, és a balácai feltárás kezdetén készült csoportkép felvételeivel is illusztrálta.

A muzeológus a közművelődési osztály vezetését is ellátta, ezután a nyolcvanas évek közepétől az egyik nyomdában dolgozott, majd 1995-ben felkérték a pápai kastély- és tájmúzeum vezetésére. A jó hangulatú előadás utolsó részében múzeumigazgatói szemléletéről, a gyűjteménynek otthont adó Esterházy-kastély történetéről és a kastély felújításáról is számos részletet megtudhattak az érdeklődők László Pétertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!