Kultúra

2016.12.11. 13:20

Múltunk szorgos kutatói - Ünnepi közgyűlést tartott a megyei honismereti egyesület

Ünnepi közgyűlést tartott a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület megalakulásának 25. évfordulóján az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Napló-információ

Vajda Viktória, a Veszprém megyei kormányhivatal főigazgatója szólt a honismereti és helytörténeti kutatások jelentőségéről. Kiemelte, ismerni kell a múltat ahhoz, hogy jobban megértsük a jelent és tudatosan tervezhessük a jövőt.

Tóth Dezső, az egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke a modern megyei honismereti mozgalom megindulását a Tüskeváron 1962-ben megnyílt helytörténeti múzeumhoz kötötte. A szervezett, tudatos honismereti munka az országos szövetség 1990-es csillebérci megalakulása után bontakozott ki. Sorra alakultak a megyei honismereti egyesületek, Veszprémben 1991. március 1-jén, 25 éve a Laczkó Dezső Múzeumban. Az ülésen 32 tag lépett be a Hadnagy László elnök vezette egyesületbe. (Jelenleg közel száz tagja van.) 1993-ban Veszprémben rendezték meg a honismeret legrangosabb eseményét, a XXI. Országos Honismereti Akadémiát. Az egyesület életében különös jelentőségű a Veszprém megyei honismereti tanulmányok megjelentetett 20 kötete.

Tóth Dezső az 1000 éves Megye-emlékérmet és -emléklapot veszi át Fenyvesi Zoltántól, a megyei közgyűlés alelnökétől
Fotó: Zachár Zsolt

Bándi László elnök elmondta, az egyesület Veszprém megye és települései múltjának feltárását és azok ismertetését tűzte ki célul. Segítik a város- és faluszépítő munkában részt vevő nem professzionális lokálpatrióták, egyéni kutatók munkájának összehangolását. Az elnök elemezte a Honismereti Szövetséggel való élő kapcsolatot, az immár III. Hon- és Népismereti Konferencia Veszprémből indult el.

Az ülésen felállással tisztelegtek az utóbbi időben elhunyt helytörténészekről, így Molnár Jánosnéról, id. Szathmáry Árpádról, Veress D. Csabáról, Tungli Gyuláról, H. Szabó Lajosról, Nagy Lajosról és a megyéhez sokban kötődő siófoki Matyikó Sebestyén Józsefről.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke Tóth Dezsőnek és Csiszár Miklósnak az 1000 éves Megye-emlékérmet és -emléklapot adott át. Brányi Mária, a megyeszékhely alpolgármestere nyújtotta át Faa Judinak a Pro Meritis-érmet. Az egyesület Honismereti Szövetség emléklapját tizenegyen kapták meg. A megyei egyesület Honismereti Munkáért-emlékérmét ketten vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!