Kultúra

2010.07.05. 17:35

Munkácsy-képek Amerikából

Veszprém - Megérkeztek a Munkácsy-képek a Csikász Galériába, ahol a Veszprémi Ünnepi Játékok kiegészítő rendezvényeként szombaton nyílik kiállítás.

Balla Emőke

Ahogyan arról lapunkban több alkalommal hírt adtunk, a korábbi Dalí-, Kogart- és Picasso-kiállításhoz hasonlóan az idén is nagyszerű tárlat kapcsolódik a Veszprémi Ünnepi Játékok fesztiválhoz. Munkácsy képek Amerikából címmel nyílik kiállítás Pákh Imre gyűjteményéből, ő a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.

Munkácsy Mihály igazi magyar világsztár, műveinek bemutatása jól illik a fesztivál koncepciójához, véli Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok ügyvezető igazgatója. Hétfőn harminckét kép érkezett Veszprémbe, a kiállítást jelentős technikai és biztonsági előkészületek előzték meg, a képek biztonsági őrzéséről gondoskodni kell.

Derecskei Andrea, a kiállítás kurátora elmondta: a válogatás Munkácsy Mihály teljes munkásságát átöleli, kezdeti alkotói szakaszától a párizsi szalon képekig. Munkácsy egy ikon, a legkedveltebb magyar festő, korának legjobban fizetett művésze, aki fiatalon, ötvenhat évesen halt meg. A képeket tematikusan csoportosítva a tárlaton láthatunk majd portrékat, Krisztus-képeket, szalon képeket és tájképeket. Valamennyiünk örömére itt lesznek a legismertebb alkotások, az Ásító inas, a Cigányok az erdőszélen és A kis cuktortolvaj. A békéscsabai Munkácsy Múzeumból egy fotótörténeti anyag érkezik. A New York-i üzletember és műgyűjtő, Pákh Imre Munkácsy-képeit eddig tizennyolc városban  több mint egymillióan látták.

 

A Munkácsy-képek Amerikából című kiállítás megnyitója július 10-én, szombaton délelőtt fél tizenegykor lesz a Csikász Galériában. Megnyitót mond Debreczenyi János polgármester, köszöntőt Pákh Imre, szakmai köszöntőt Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti galéria főmúzeológusa.

Ahogy már hírt adtunk róla, a város támogatásával a tárlat a veszprémi iskolák diákjai számára ingyen látogatható, de csak szervezetten, iskolai keretek között, szeptemberben, pedagógus kíséretével. A kiállítás október 10-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!