Kultúra

2009.09.16. 02:28

Nagy év és apró emlékek

Veszprém - Újabb Eötvös Károly-kötettel gazdagodott a kínálat, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékeit összefoglaló könyvet a napokban mutatták be a Dubniczay-palotában.

Gaál Julianna

Ugyanaz és mégis kicsit más ez a könyv, A nagy év apró emlékei című, mint az előző három, mely szintén Kállai Szilárd kiadásában jelent meg. A két balatoni és egy bakonyi témájú Eötvös-könyv után a legutóbbi kötet egy korszak történelmét öleli fel. 

- Nem a nagy események, hanem a kisebb, látszólag jelentéktelenebb történések nyomába ered a szerző, melyek megidézése személyesebbé teszi a mai olvasó számára ezt a korszakot - fogalmazott a bemutatón Kállai Szilárd.

Eötvös Károly életműve a márciusi eszmék köré épül, következetesen 48-párti volt - emelte ki beszédében Praznovszky Mihály. Az irodalomtörténész elmondta azt is: a több történetből álló gyűjtemény nagyon korszerű, máig érvényes komoly, szép gondolatokat tartalmaz. 

Eötvös Károly életművében három dologgal foglalkozik, ezek a 19. század, a Dunántúl és kortársai, ebben a kötetben is ez a hármas tagolás jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!