Kultúra

2012.10.03. 04:46

Napló-szilánkok: Koltai Róbert önálló estje Füreden

Balatonfüred - Napló-szilánkok címmel mutatja be önálló Móricz Zsigmond-estjét Koltai Róbert október 6-án Balatonfüreden.

Balla Emőke

Móricz Zsigmond 1924-25-ös Naplója a 2010-es év egyik legnagyobb könyvszenzációja volt. A műből lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz-kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. "A napló a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával - a szerelemért. Amikor megismertem B. Török Fruzsina szerkesztő színpadra szánt munkáját, arra gondoltam, ha a közönségre csak feleakkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei" - az előadó ezekkel a szavakkal ajánlotta a darabot.

- Amikor ezt a köszöntő szöveget írtam, az előadást még nem látták a nézők, azóta viszont harminckilencszer játszottam, nemcsak a közönség, de a kritika is nagy szeretettel fogadta - mondta Koltai Róbert színművész. - Életem egyik legszebb és legjobb szerepe, igazi telitalálat. Móricz Zsigmond, az írófejedelem egy ország kedvence, én is nagyra tartom őt, most öröm, hogy kicsit belebújhatok a bőrébe. Valódi dráma bontakozik ki a szemünk előtt, egy szerelmi háromszög: a felesége, Holics Janka éppen ebben az időszakban lett öngyilkos, nem kis részben Móricz Simonyi Mária színésznővel kialakult kapcsolata miatt, aki második felesége lett. Ugyanakkor a műből a humor és az irónia sem hiányzik.

A B. Török Fruzsina szerkesztette szöveget Koltai Róbert alkalmazta színpadra, a két óra tíz perces előadást az ország több településén - Egerben, Nyíregyházán, Zagyvarékason - bemutatta, illetve bemutatja, a premier Budapesten, a Sanyi és Aranka Színházban volt 2011 decemberében. Egyedül áll a színpadon, hangfelvételről barátai működnek közre: Molnár Piroska, Kertész Péter, Szirtes Balázs és Úri István.

Koltai Róbert elmondta, a balatonfüredi előadásra Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hívta meg, akihez régi barátság fűzi, korábban több darabot rendezett és játszott Veszprémben. Bízik benne, hogy a Móricz Naplóját nemcsak a balatonfüredi, de a Pannon Várszínház veszprémi közönsége is láthatja majd. Mindenkinek ajánlja, érdemes megnézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!