Kultúra

2015.01.09. 07:50

Naptáraival csal fényt a lakásba

Balatonfüred - Először csak sajnálta kidobni, aztán már elkezdte gyűjteni a naptárakat Takács Miklós, akinek már ezernél is több darabja van otthon. Néhányat most a városi könyvtárban bárki megtekinthet.

Prevics Éva

A naptárkiállítást minden év elején megrendezi a városi könyvtár Takács Miklós gyűjteményéből. Mindig más a téma, idén a szőlészet-borászat áll a középpontban. Egyes naptárak a Balaton-felvidéki pincesorokat, szőlőművelőket mutatják be, mások a gyümölcs növekedését és útját ábrázolják egészen a pohárba kerülésig. A látogató a csopaki borász Tamás Ervin pincéjébe is bepillanthat a kiállításon keresztül, hiszen az ő képei is láthatók. Emellett sok fotót jegyez Csopak polgármestere Ambrus Tibor is. Az egyik legszebb darab Jankovics Gusztáv festőművész pincéket, présházakat bemutató képeiből áll. A legtöbb naptár anyagát pedig Müller István borász készítette.

Takács Miklós gyűjtő a Naplónak elmondta: először csak sajnált megválni régi naptáraitól, ezért megtartotta azokat, később aztán már barátaitól is sokat kapott. Ma már a világ szinte minden pontjáról őriz egy naptárt, van kínai, vietnámi és kanadai is. Már ezernél is több kalendáriuma van otthon, a legrégebbi egy hetvenes évekből származó Szász Endre naptár. Takács Miklós otthonában egy fal csak a naptáraké. A gyűjtő azt mondta, néha ha hideg zord időben napsütésre vágyik, az összes naptárt átfordítja sárga színű képre, és azonnal jobb kedve támad.

A füredi kiállítást Koczor Dóra borász nyitotta meg, a tárlat egy hónapig látható a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!