Kultúra

2015.06.17. 17:10

Neki elhittük: Sose halunk meg

Veszprém - A humor olyan, mint egy folyó, amely birtokba vesz. Áthömpölyög az emberen, nem lehet gátak közé szorítani. Életet ad nevetéseink és sírásaink között - mondta Koltai Róbert, aki ezért hisz abban, hogy sose halunk meg.

Varga Róbert

Koltai Róbert, az ország egyik legnépszerűbb, legkedveltebb színésze, rendezője idén 71 éves. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész nagy energiákkal dolgozik, jelenleg a Thália Színházban állítja színpadra a Lev Tolsztoj Kreutzer-szonátája alapján készült előadást, a Végállomást, amelyben játszik is. Partnere Gubás Gabi lesz.

A fővárosi teátrumban látható élete egyik fontos produkciója, a Móricz Zsigmond-estje, a Napló-szilánkok, melyet B. Török Fruzsina segítségével állított össze, csakúgy, mint a szintén Móricz-átiratot a Jelenetek két házasságból című darabot. Az est Az asszony beleszól és a Rab oroszlán című regényből született. A végeredmény egy habkönnyű krimikomédia és egy keserédes tragikomédia lett. A két részt a közös téma, az együttélés, a házastársi összetartozás köti össze.

Mindemellett dolgozik több helyen az országban, gyakran lép színpadra önálló estjével. Ilyen alkalmakkor Dés László és Darvas Ferenc dalait is énekli, és a közönség kérésére és örömére néhány percig belebújik Illetékes elvtárs bőrébe.

Koltai Róbert szerint mindig lesz olyan, aki bemondja helyettünk is a poént
Fotó: archív

Amikor arról kérdeztük, miért nincs jelen a magyar humorban ez a figura, hiszen a közéleti állapotok olyanok, hogy nagy szükség lenne megint egy Illetékesre, aki segít megérteni a történéseket, azt válaszolta: ő már lemondott. Majd komolyra fordítva a szót, hozzáfűzte: azt észrevette, hogy nagy közfigyelemnek örvendett az Illetékes. A magyarázatait mindenki érthette, hiszen mindeközben magunkon nevettünk közösen. Koltai Róbert szerint ma is megtehetjük ezt sértődések nélkül, és csak akkor van igazán baj, ha a hatalom elveszti a humorát. Az soha nem tesz jót senkinek.

Szerencsére a humor állandóan változik, alkalmazkodik. És mindig lesznek olyanok, akik bemondják helyettünk is a poént.

Koltai Róbert színésznek tartja magát, akinek a humor gondolkodásmódot, életfilozófiát jelent. Ezért gondolja azt, hogy a humor olyan, mint egy folyó, amely birtokba vesz. Áthömpölyög az emberen, nem lehet gátak közé szorítani. Életet ad.

Ezután még beszélgettünk arról, hogy neki a közönség és a játék szeretete ad mindig erőt. Ezért nem érzi magát soha fáradtnak, bárhol is játszik, rendez az országban. A Sose halunk meg című emblematikus filmjéből musical készült, több helyen az országban - így Veszprémben is nagy sikerrel játszották azt. Azóta is rengetegen teszik meg különböző játékokon a 2, 9, 11 számhármast, Gyuszi bácsi tuti tippjét.

Miután mindezeket megbeszéltük, a szokásos Koltai Róbert-es Csocsi! köszönéssel ment vissza a színpadra próbálni. Ez a köszöntés édesapjától ered, aki sportvezető volt. A színművész egy kabarészámot épített erre, s azóta ez az üdvözlési mód bekerült köztudatba. Koltai Róbert poénjaival, emlékezetes színpadi, filmes alakításaival együtt.

Mert neki mindig el tudjuk hinni: sose halunk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!