Kultúra

2014.11.12. 18:37

Nem a meghalás a nehéz

Veszprém – Hamvas Béla közelmúltban és korábban megjelent műveiről, gondolatairól beszélgettek az Utas és Holdvilág Antikváriumban a Csend napok keretén belül.

Balassa Gergő

„A modern társadalomban az a baj, hogy az emberek életenergiáinak zömét az élet kellékek beszerzése köti le és nem maga az élet. Emberek öregkorukig azzal foglalkoznak, hogy a színvonalas élet kellékeit szerezzék be. Arra már soha nem jut idő, hogy ezekkel a termékekkel harmonikusan és örömtelin éljen, mivel a mai technikai fejlődés mellett folyton újítani kell a termékeket és életre nem kerül sor.” Hamvas Béla gondolatait még Popper Péter is idézte a látszatszükségletekről szóló előadásában, így nem véletlen, hogy a Csend napok programsorozatának részeként november 11-én helyet kapott az író műveinek bemutatása.

Az antikvárium zsúfolásig megtelt, a plafonig érő könyvespolcok között és a gyertyák fényénél a résztvevők Hamvas Béla műveit idézték fel. Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese felolvasással indította a beszélgetős estet, majd az 1968-ban elhunyt, 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett szerző főbb témáit, motívumait idézték fel.

Elhangzott, hogy Hamvas szerint nem a meghalás a nehéz, hanem az emberi létnek azt a színvonalát elérni, ahonnan a megtisztuláshoz vezető út már egyenes. Világválság című művében többek között arról is beszél, hogy a világ épületeit nem lebontani kell, hanem sokkal inkább visszabontásra, majd jobb konstrukcióban történő újraépítésre van szükség. Bizonyos dolgokat vissza kell bontani, majd onnan folytatni, ahol valami menet közben elromlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!