Kultúra

2009.08.06. 02:29

Nem is én változom - Beszélgetés Rúzsa Magdival fellépésekről, lemezekről

Veszprém - Rúzsa Magdi a Megasztár című tehetségkutató műsor harmadik szériájának győzteseként vált népszerűvé. Azóta sikert sikerre halmoz. Hétfőn este a Boban Markovic Zenekarral Veszprémben lépett fel.

Balla Emőke

- Nem először jár Veszprémben, énekelt az utcazene-fesztiválon is.

- Igen, emlékszem. A tavalyi Kamera Hungárián pedig a saját zenekarommal léptem fel.

- Sok koncertet ad, egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, nem érzékeli, hogy kevesebben lennének kíváncsiak önre.

- Az érdeklődés maximális, nagyon sok fellépésem és koncertem van, de az látszik, hogy az emberek jóval kevesebbet költenek kulturális programokra, pláne egy család nehezebben tud megengedni magának egy-egy estét. Viszont vannak ingyenes szabadtéri rendezvények, ezeket sokan látogatják.

- Gyakran szerepel más zenekarokkal? Boban Markovic együttesével mikor koncertezett?

- Rikán lépek fel másokkal, ragaszkodom a saját zenekaromhoz. Bobanékkal tavaly ősszel turnéztam, azóta most találkozunk először. Nemrég Szerbiában egy dzsessz és népzene ötvözetű zenekarral játszottam néhány dalt, izgalmas kirándulás volt.

- Bobanékkal jól megértik egymást.

- Ezek a dalok, amiket ilyenkor választok, mind megtalálhatóak a repertoárjukon, tökéletesen passzolnak az együttes stílusához, műfajához. Én mindössze három dalt énekelek, a műsor nagy része a zenekaré.

- Mennyire változtatta meg életét a Megasztár?

- Nagyon, teljesen más irányba indultam el. Nemcsak engem, a környezetemet is megváltoztatta. Sokszor persze nem is én változom, hanem azok az emberek, akik nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni.

- Az Eurovíziós Dalverseny is népszerűséget hozott.

- Ez azért jelentett sokat számomra, mert a szakmában dolgozó emberektől kaptam elismerést és nekem szavazták meg a legjobb dalszerzői díjat. Kár, hogy ezen a tényen sokan átsiklottak, nem érezték olyan komoly dolognak. 

Kicsit szíven szúrt, hogy nem volt akkor médiaértéke, érdemes lett volna legalább egyszer megemlíteni, hogy ez a lány elhozta a legjobb dalszerző díját. Nagy élmény volt Magyarországot képviselni és egy ilyen óriási rendezvényen fellépni.

- Ki szerzi a dalokat? Általában ön?

- A szövegeket én szoktam írni, a dalokat a zenekarral együtt rakjuk össze. Vannak saját dalok is, megírom a dallamot, a szöveget, a zenészek hangszerelik.

- Ez belső késztetés?

- Igen.

- Tavaly jelent meg Iránytű című lemeze. Mikor lesz a következő?

- Az év végén szeretnék egy dallal kijönni. Minden lemeznek kell egy kifutás, nem okos dolog a következőt rögtön piacra dobni, ráadásul idő is kell ahhoz, hogy az ember összegyűjtse azokat a dalokat, amiket szeretne a lemezre rakni. Évekbe is telhet, míg egy-egy lemez elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!