Katasztrófa

2020.01.07. 11:34

Nem nyitott ki az Ausztrál Nemzeti Galéria a tomboló bozóttüzek miatt

Így akarják megvédeni a füsttől a személyzetet, a látogatókat és a festményeket.

Sydney belvárosát nézi egy padon ülő nő a kontinens déli részén pusztító tűzvész füstjében 2020. január 7-én.

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Bianca De Marchi

Nem nyitott ki hétfőn Canberrában az Ausztrál Nemzeti Galéria, hogy a személyzet és a látogatók egészségén kívül megóvja a várost beborító sűrű füsttől a festményeket is, köztük értékes Matisse- és Picasso-képeket, amelyeket Franciaországból kaptak kölcsön egy kiállításra.

Az országszerte tomboló bozóttüzek miatt hétfőn rosszabb volt a levegő az ausztrál fővárosban, mint a világ bármely más nagyvárosában. Canberrát ezekben a napokban sötét felhőként borítja be a keleti parton és a szárazföld belsejében égő tüzek sűrű füstje. Számos üzlet és iroda sem nyitott ki hétfőn, hogy ne veszélyeztesse alkalmazottai egészségét.

A kapuk bezárásával csökkenthetjük a közönséget, a személyzetet és a műalkotásokat fenyegető esetleges veszélyt

indokolta a szokatlan zárva tartást a nemzeti galéria. Az intézmény időszaki kiállításán Matisse- és Picasso-festmények láthatók, köztük a Picasso feleségét, Olgát, és szeretőjét, Marie-Therese-t ábrázoló portrék, amelyeket a párizsi Picasso Múzeumtól kaptak kölcsön.

Borítókép: Sydney belvárosát nézi egy padon ülő nő a kontinens déli részén pusztító tűzvész füstjében 2020. január 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!