Örömünnep a fúvósoknak

2019.06.18. 07:00

Nemzetközi fesztivált tartottak Ajkán a nagy múltú zenekar születésnapján

Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar fennállásának 95. évfordulóját nemzetközi fúvósfesztivállal ünnepelte a közelmúltban az Agóra téren. A jeles esemény alkalmából vendég fúvósegyüttesek muzsikáltak. Az esti gálakoncerten fellépett a 30Y frontembere, Beck Zoltán, és Kató Balázs színművész.

Borsos Renáta

A 95 éves múltra visszatekintő zenekar őrzi az elődök szellemiségét. Az együttesben minden generáció képviselteti magát. A harmonikus csapatlégkörnek, a szakmai felkészültségnek és a zeneileg is elismert Szücs Krisztián karnagynak köszönhetően a sikeres formáció több rangos elismeréssel a birtokában a maximumot nyújtja minden alkalommal, legyen szó hazai vagy akár nemzetközi fellépésről. A jubileum alkalmából műsorral tisztelgett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a győri Rába Koncert Fúvószenekar, Pápa Város Fúvószenekara, a székelykeresztúri Polgári Fúvós-­zenekar 1895 és Szombathely Város Koncert Fúvószenekara.

A fesztiválon az önkormányzat művelődési, oktatási és sportbizottságának elnöke, Utassy István köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a kezdetben még zeneegyletként működő formáció megalakulásáról 1924-ben döntöttek a bánya akkori vezetői. Akkoriban a környék búcsúin, ünnepein, illetve kegyeleti szertartásokon zenéltek. Karmesternek Tisztl Pál nyugdíjas ezreddobost választották. Őt a hosszú évtizedek alatt több karmester követte a poszton.

A társadalmi ünnepeken kívül 1990 óta egyre több alkalomhoz igényelték a csoport munkáját fúvószenekari találkozókon, nemzetiségi és falunapokon, szüreti felvonuláson, de több ízben játszottak nagy sikerrel külföldön. Népszerűségüket mutatja, hogy évente legalább 50 fellépést tudhatnak maguk mögött. Eredményeik közül kiemelkedik a 2009-ben elért arany minősítés koncert fúvószenekari és show kategóriában.

– A zenekar szakmai vezetését 2011-től Szücs Krisztián vette át, aki növendéke volt a fiatalon elhunyt Vörös János korábbi karnagynak. Nehéz feladatot örökölt, de sikerült felráznia a társaságot. 2013-ban közös lemezfelvételt készítettek a fiatalok körében népszerű 30Y zenekarral, birtokolják a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége nívódíját, megkapták 2014-ben a Veszprém megyei Prima-díjat. A következő évben szakértő zsűri elé álltak mazsorettcsoporttal, ahol produkciójuk kiemelt arany minősítést érdemelt. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik valaha a zenekar tagjai voltak. Létszámuk meghaladja a kétszázat. A zene ajándék a világnak, kívánom, hogy sokáig fújják a tagok hangszerüket a zenekarban, a maguk és mindannyiunk örömére – zárta ünnepi gondolatait Utassy István.

Az ajkai fúvósokkal Beck Zoltán saját hangszerelésében a 30Y zenekar szerzeményeit játszotta a nagyérdeműnek Fotó: Györkös József

A gálaműsoron az öt éve vagy annál régebben muzsikáló tagok Muzsikáért érdemrendben részesültek. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, Szabó Ferenc karnagy szintén elismerően beszélt a hagyományőrzés és az újszerű vonulatok teljes szimbiózisában működő zenekarról.

A koncert hagyományos bányászindulóval kezdődött, majd klasszikus fúvószenével folytatódott. A második részben könnyedebb vizekre eveztek a zenészek. Az ajkai gyökerekkel rendelkező Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, énekes, gitáros saját hangszerelésében 30Y-szerzeményeket adott elő a fúvósokkal. Meglepetésvendégből nem volt hiány, Kató Balázs színművész Blaskó András Látogatás Csingervölgyben egy zenekari próbán című versét szavalta el.

A rendhagyó gála finisében jazz szólt, majd kubai dallamok, ritmusok. A latin zene királynőjének, Gloria Estefannak fúvószenekarra átírt harmóniái megtáncoltatták a hallgatóságot. A Hair című musical fúvós átiratának egyvelege pedig megkoronázta a magas művészeti élményt adó estét. A publikum percekig tartó hangos ovációval ünnepelte a születésnapos zenekart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában