Kultúra

2009.06.18. 02:28

Nemzetközi gitárfesztivál

Balatonfüred - Először látogat Magyarországra és lép fel a balatonfüredi gitárfesztiválon a világ egyik leghíresebb gitárművésze, a kínai származású Xuefei Yang.

Nagy Terka

Idén június 20-27. között rendezik a 4. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, a klasszikus és kortárs gitárzene legnagyobb hazai, nemzetközi szinten is elismert seregszemléjét. A fesztiválra idén is a nemzetközi gitárélet rangos előadóit hívták a szervezők. Először lép fel Magyarországon Xuefei Yang, a gitárzene egyik legnagyobb alakja. A fiatal előadó hét- éves korában kezdett gitározni, tízévesen vette első gitár- óráit. Nem sokkal később megtartotta első nyilvános koncertjét az Első Kínai Nemzetközi Gitárfesztiválon.

A ma már Londonban élő művésznő Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos országában is koncertezik. Xuefei Yang mellett még számos neves gitármester lép fel a rendezvénysorozaton. Vendég lesz és kurzust is tart töb- bek között a lengyel Krzysztof Pelech, a német Thomas Müller-Pering, a francia Gabriel Bianco, a szerb Zoran Dukic és az olasz Giampaolo Bandini. Neves hazai előadóink közül szerepel Csáki András és Szilvágyi Sándor.

A fesztivál helyszínei az Anna Grand Hotel díszterme, a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központ és a Kisfaludy Színpad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!