Kultúra

2016.09.23. 20:35

Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára

Veszprém - Ha végigtekintünk a magyar nemzet történelmén, láthatjuk, hogy letelepedésünk a Kárpát-medencében, nyugat és kelet határán világtörténelmi szerepet és felelősséget rótt hazánkra és ró ma is.

Leitner Vera

- Ebből következik, hogy mi, magyarok végig az idegen támadók ellen védtük meg hazánkat; ez a szerep tükröződik 1956-os forradalmunkban is - véli Toldi Éva tanár, újságíró, aki Népek Krisztusa, Magyarország - Az 1956-os forradalom és szabadságharc szakrális költészete címmel tartott előadást tegnap az érseki palotában az Ars Sacra fesztivál keretében. Az életüket feláldozó hazafiak tettében sokan felfedezték Krisztus véráldozatának tanúságtételét, így fonódik össze a szakralitás és a művészet, a forradalom és az emlékezés.

Toldi Éva előadásából nem maradhatott ki Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse Fotó: Nagy Lajos

Az esemény során az 1956-os szabadságharc szakrális lírai krónikájának talán legjelentősebb szeletét mutatta fel az előadó, így nem maradhatott ki a gyűjteményből Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról vagy Márai Sándor Mennyből az angyal című verse, ahogy a Nemzeti dal Sinkovits Imre szavalatában, és Kodálynak a Zrínyi szózata című zeneművéből elhangzott részlet is méltán kapott helyet a műsorban. Gérecz Attila, Váci Mihály műveiből is részletek hangzottak el, Vas István Az új Tamás című versében a bibliai eseményekkel állította párhuzamba az 56-os forradalmat: És elmondhatom, hogy Feltámadott! / Feltámadtál, sírba tett nemzetem ( ).

Toldi Éva személyes élményeiről is mesélt; a forradalom napjait hatévesen, Budán élte át, ahol édesapja civil nemzetőr volt. - A pincében, ahol betegen feküdtem, légi szirénák, dobogó léptek hangja, emberi pára, égő gyertyák, szén illata és az esti imákba beszűrődő fegyverropogás zaja kísérte a mindennapjainkat - emlékezett vissza.

Az emlékezés a magyar költők versei mellett korabeli hangfelvételekkel, a forradalmat idéző zeneművekkel, illetve archív fotókkal együtt vált valóban méltó tisztelgéssé az 56-os hősök és költők előtt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!