Irodalmi piknik és könnyűzene

2019.04.30. 07:00

Nívós programkínálattal várja az érdeklődőket a Gizella-napok

Installációavatás, kiállításmegnyitók és irodalmi piknik, történelmi felvonulás és a korábbiaknál több könnyűzenei rendezvény fémjelzi a Gizella-napok programját.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A május 6. és 12. közötti rendezvénysorozatban harminc helyszínen ötven ingyenes programot szerveznek. A hivatalos megnyitót kedden 16.30- tól tartják az érseki palotában az itáliai barokk festészetet bemutató kiállítással. Porga Gyula polgármester elmondta, a Gizella-napokkal a város a sokszínűségét ünnepli, immár 28. alkalommal. A programsorozat idén két új helyszínnel bővül.

A Dubniczay-palota udvarán könnyűzenei koncertek, a Szent Imre téren családi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. A Gizella-napok egyik különlegessége a rendszerváltozás 30. évfordulójára készülő installáció lesz, a New York-i Edina Seleskovic szabadtéri alkotását a Szabadság téren avatják fel május 10-én. A hagyományoknak megfelelően a Kossuth utcáról a várba érkező történelmi felvonulás után adják át a Gizella-díjakat május 11-én a Szentháromság téren, beszédet mond Ugron Zsolna írónő, az ünnepi műsorban Szalóki Ági és Bognár Szilvia énekes lép fel. Ismét bekerült sport a rendezvény kínálatába, a VEDAC másodszor szervez súlylökőpárbajt. Gizella királyné halálának 960. évfordulója alkalmából átadják a Cholnoky és Almádi úti körforgalomban a Gizellát ábrázoló új szobrot. A korábbiakhoz képest több könnyűzenei rendezvény szerepel a kínálatban. Koncertet ad a Vad Fruttik, Majka, Gájer Bálint, a Szabó Balázs Bandája, az Aranyakkord nevű duóban fellép a Quimbyből ismert Kiss Tibor, Tátrai Tibor gitáros a The Bluesberry Banddel lép színpadra.

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik a Tavaszi tárlat megnyitója. A rendezvénysorozat zárásaként népművészeti kirakodóvásárt tartanak az Óváros téren és a Vár utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában