Kultúra

2017.04.20. 16:12

Nyert az Eötvös csapata a VII. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny országos döntőjén

Balatonfüred - A VII. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny országos döntőjén I. helyezést ért el a Balatonfüredi Eötvös Loránd általános Iskola Allegro csapata. A tagok Kalmár Petra, Pálfi Máté és Rauch Szilárd, a felkészítő tanáruk Szücsné Sallai Margit volt.

Sági Ági

A verseny 3 fordulóból állt, a levelező fordulókat regionális megmérettetés követte, a döntőt az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolában rendezték. Az idei döntőbe 17 csapat jutott be az ország különböző részeiről.

A verseny célja a zenei műveltség, a zenei kultúra hagyományainak őrzése, az ének-zene tantárgy Kodályi szellemi örökségének és a magyar nemzeti kultúra értékeinek ápolása. Ennek megfelelően a csapatoknak nemcsak a tiszta, szép éneklésről, hanem zenei műveltségükről,  tájékozottságukról kellett tudásukat a zsűrinek bemutatni. Kottaírás, olvasás, művek felismerése, népdalelemzés, népdaléneklés is szerepelt a feladatok között.

- Nagyon sokat készültek a gyerekek. Mindhárman zeneiskolások is, így egy picit többet tudnak az átlagnál, de sokat tanultak. Volt egy előre kiadott, az általános iskolai énekórákra épülő anyag, amiből készülni kellett, délutánonként ezt beszéltük át. De sokat kellett otthon is tanulni, mert a verseny fontos része a zenefelismerés, ennél szoktak sokat rontani a csapatok.

A reneszánsztól a XX. századig voltak feladva művek, amiket fel kellett ismerni, mi erre most nagyon készültünk- mondta el lapunknak Szücsné Sallai Margit.

Fotó: Eötvös Loránd Általános Iskola

A Kodály évhez kapcsolódóan előzetes feladatként plakátot kellett készíteni egy most induló sorozathoz, mely Kodály munkásságát mutatja be, majd rövid interjú keretén belül népszerűsíthették a csapatok a sorozatot.  A plakátokat Filep Sándor festőművész értékelte.

Az Eötvös Iskola csapata a verseny fennállása óta 3. alkalommal szerezte meg az 1. helyezést, az április 7-én tartott döntőn.A versenyt  Szonn Ibolya Mária kezdeményezésére a Székesfehérvári Csitáry Emil Művészeti Műhely és az Iszkaszentgyörgyi Kastélyiskola közösen szervezte, fővédnöke Miklósa Erika operaénekes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!