Kultúra

2017.04.18. 20:02

Objektív és szubjektív emlékek - Ismered a múltat? című kiállítás Úrkúton

Úrkút - Ha csak egy kicsit is sikerül az ismereteket gazdagítani a falunkról, a látottak a nézők örömét szolgálja, növeli a településünk iránti szeretetet, akkor érdemes volt létrehozni ezt a kiállítást - mondta Rostási József, akit a község történetének legnagyobb tudoraként mutattak be a tárlat megnyitóján.

Penk Tímea

Az Ismered a múltat? című kiállításon Fülöp Zoltánné polgármester köszöntötte a vendégeket.

- Csodás, várakozással teli látvány éri a látogatókat. A kiállítás az emlékezés ünnepévé varázsolja a napot, hiszen a múlt eseményei meghatározzák a jelenet és formálják a jövőt. Ez a múltból tanuló előrelépés ideje - fogalmazott a polgármester, majd megköszönte a közreműködőknek a tárlat létrehozását. Somogyi Imréné faluvédő hangsúlyozta, hogy a fotókiállítás felvillantja azokat a pillanatokat, amelyekre érdemes emlékezni. A húszévesnél idősebb úrkútiak megtalálják magukat a képeken. A kiállítás szervezői örömmel fogadják a segítséget azoktól, akik tudják, hogy kik szerepelnek a kérdőjeles vagy ismeretlennek jelölt feliratú képeken.

A rendezvényen Hartmann Iván nyugalmazott középiskolai igazgató beszámolt a faluhoz kötődő emlékeiről, amelyeket pedagógiai tapasztalataival színesített.

A kiállítás ihletője, Rostási József Weisz Lászlóval válogatta a képeket.

- Először látunk Úrkúton olyan fotógalériát, amelyen a kiállítás kezdeményezői között van a települési értéktárbizottság. A képek lehetőségein messze túlterjednek a szellemi értékeink - mondta Rostási József, aki szerint a legkorábbi fotók az első világháború idején készültek. A faluvédő arra hívta fel a figyelmet, hogy vigyázzanak jobban a falura és annak értékeire. A képeken megjelennek egyebek mellett családi ünnepek, mezőgazdasági és bányászati munkák, az iskola, a templom, valamint más helyszínek és események emlékei.

- A fotók objektív látásmódja mellett helyi képzőművészek szubjektív oldalról is bemutatják a falut, gazdagítva ezzel a kiállítást - fogalmazott a faluvédő.

A múltidéző történeti fotókiállítás megnyitóján fellépett a Nemzetiségi Asszonykórus, az Orgonavirág és a Viva Voce Kórus. Wenczel Daniella saját versét szavalta el Úrkútról, Várbíró Tamás a falutévé másfél évtizedes felvételeiből mutatott be részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!