Kultúra

2015.01.16. 16:05

Origami csodák tárlata

Tapolca – A magyar lélek világa is visszaköszön a kiállított darabokból. Így fogalmazott a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban pénteken nyílt origami kiállításon Dobó Zoltán polgármester.

Tóth B. Zsuzsa

Wogerné Sági Judit, a kiállítás anyagát rendelkezésre bocsátó Pécsi Origami Kör vezetője beszédében szólt a papírhajtogatás művészetéről, válfajairól, bemutatva azokat néhány szóval. Mint kiderült, Japánban már a XII. századi feljegyzések is említést tesznek a kultúra e különleges ágáról. Judit elmondta, hogy a Magyar Origami Kör húsz éve alakult, az évfordulót is ünneplik a vándorkiállítással. A megszállott magyar origami hajtogatók rendkívül találékonyak, a fénymásoló papírtól a vékony vörösréz lemezen át a merev organza anyagig sok mindenből hajtogatnak térbeli állat, vagy éppen virág figurákat. Némelyik alkotás már szobrászati remekműnek is beillik.

A tapolcai origami kiállításon Kócs Ida és Sabján Olivér gyönyörködik egy négyezer darabból hajtogatott dinoszauruszban. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tárlaton különféle, zsírpapírból készült bogarakon, aprólékos gonddal díszített gyönyörű babákon, fantáziadús virág kompozíciókon kívül egyetlen hatalmas papírból hajtogatott alkotásokat is láthattak az érdeklődők. A leginkább vonzó darabok egyike a négyezer papírból hat éven át készült dinoszaurusz volt. A különlegességek közé tartozott az ország talán legtehetségesebb papírhajtogatója, Zsebe József vastag papírokból tapétaragasztóval készített alkotásai, valamint vörösrézből hajtogatott, kisplasztikához hasonló figurája. A megnyitón Torma Tamás rövid japán verseket, haikukat olvasott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!