Jól érzik magukat

2018.10.11. 07:00

Örmény nemzetiségi napot rendeztek az Agórában

Két évforduló, továbbá az örmény főváros, Jereván 2800 éves fennállása tiszteletére rendezett örmény nemzetiségi napot a Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Örmény Kultúráért Alapítvány az Agórában. Szeptember 21-én volt 27. éve a független Örmény Köztársaság elismerésének, és október 6-án volt 169 éve a tizenhárom aradi tábornok – akik között örmény származásúak is voltak – kivégzésének.

Őrsi Ágnes

Örmény ételeket, italokat kóstolhatott a közönség

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiállítással kezdődött a rendezvénysorozat; jellemző motívumokkal készített örmény szőnyegek képeit láthattuk a falakon, mellettük, közöttük pedig a Magyarországon élt szőnyegkészítő örmény családok történetét. E szép környezetben, egy igazi örmény szőnyegen állva köszöntötte az összegyűlteket Némedi Lajos alpolgármester, örök háláját és tiszteletét fejezve ki az örmény hősöknek, akik az egyetemes emberi szabadságért adták életüket.

Örmény ételeket, italokat kóstolhatott a közönség
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállítással kapcsolatban kiemelte, hogy egy olyan ország, nemzet életébe, kultúrájába nyerhetünk bepillantást, amely kincseiből is igen sokat tett az emberiség asztalára. Ilyenek a kézi csomózású szőnyegek, melyek készítésének tudománya már a Krisztus előtti évezredekben is ismert volt, az írásbeliségükre jellemző különleges ABC, és például a nagy gonddal készített nemes ital, az örmény konyak.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese házigazdaként nyitotta meg a rendezvényt. Beszélt szép országukról, a magyar-örmény kapcsolatokról, arról, hogy Veszprémben található a legtöbb örmény emlék, hogy ez az a város, amely mindent megtesz azért, hogy az itt élő örmények is jól érezzék magukat. Honfitársa, Nelson Sahakyan operaénekes, a Magyarországi Urartu Örmény Színház művésze előadása után Simon Gábor felsőörsi helytörténész is adalékokat idézett a történelmi átfedésekből. Hogy a gasztronómia se maradjon ki a palettából, az Agóra emeleti társalgójában örmény ételeket, italokat kóstolhatott az érdeklődő közönség.

Az esti műsor egy színházi előadás volt, az Urartu Örmény Színház legújabb darabja: Hotel Yerevan, avagy egy örmény mindent tud. Hogy egy fiatal nézőt idézzünk: – Nagyon aranyos előadás volt. Diaszpórában élő örményeket mutattak be, akik amúgy örményként, mindenkiben bízva akartak szállodát nyitni. Önmagukat figurázták ki a végül is jól végződő komédiában, amelyben Avanesian Alex is játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában