Kultúra

2011.05.02. 14:53

Örök szépségek - Herendi kiállítás a Gizella Királyné Múzeumban

Veszprém - A Veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és az érseki palota herendi műtárgyai és mai reprodukciók láthatók a szombat délelőtt, Újjászületés címmel nyílt kiállításon a Gizella Királyné Múzeumban.

Balla Emőke

Minden, ami szép és emberi, hord magában valamit Istenből, így a herendi étkészletek, tárgyak is szakrálisak, mondta köszöntőjében dr. Márfi Gyula érsek, aki a megnyitón azt is hangsúlyozta: a herendi porcelánból készült kályhákat és remekműveket mindig örömmel mutatják azoknak a vendégeknek, akik az érseki palotát felkeresik.

Dr. Simon Attila, a herendi porcelánmanufaktúra vezérigazgatója arról szólt, hogy a hazai és külföldi kiállítások célja: a herendi porcelán hordozta nemzeti értékek bemutatása, a jövő nemzedékek figyelmének felkeltése a szép iránt. A kiállításon érdekes "párbeszédet folytathatnának" egymással a 19. századi és a 21. századi porcelánok, ám az értékek - egyediség, kiváló minőség, luxus, elegancia, hagyomány -, melyek Herend múltját és jövőjét összekötik, nem változtak.

A kiállítást megnyitó Porga Gyula veszprémi polgármester úgy fogalmazott: a herendi egyet jelent a kortalan szépséggel és ragyogással, a hagyománnyal és minőséggel, a porcelán megtestesítője az eleganciának, könnyedségnek, törékenységnek, a mesterművek méltán képviselik hazánkat a világban. A szépség örök, az ihletett szépségű herendi porcelánnak lelke van, anyag és szellem találkozik benne. Sokan korszerűtlennek és drágának tartják, de a herendi nem korszerűtlen, hanem kortalan, nem drága, hanem értéket képvisel.

A megnyitón dr. Udvarhelyi Olivér megemlékezett Márton Antal kanonokról, a Gizella Királyné Múzeum első igazgatójáról, aki elkötelezett volt a szent művészet iránt. A megnyitón közreműködött a Gizella Női Kar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!