Kultúra

2010.10.14. 14:24

Összehozzák a nemzeteket

Balatonfűzfő - Kis Európa költözött az Irinyibe, a Comenius Program keretében egy hétig nyolc külföldi ország tanulói színesítik a diáksereget. Nagy öröm, ugyanakkor hatalmas munka is egy European Puzzle összerakása. A fűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyolc másik ország iskolájával dolgozik ezen.

Tremmer Tamás

Egy iskola nem létezhet nemzetközi kapcsolatok nélkül, erre az Irinyi igazgatónőjét, Bandiné Liszt Amáliát személyes tapasztalatai döbbentették rá. Ő egyébként nyelvtanár, s ennek köszönhetően számos alkalommal vett részt külföldi ösztöndíjban, továbbképzésen. Az Irinyit tudatosan vezette erre az útra, s kapcsolódtak be a Comenius programba.
 
Amikor a vége felé közeledett a projekt, felvetődött, szervezzenek újat. Két évvel ezelőtt Lettországban tartották a projekt előkészítését, ott született meg az European Puzzle ötlete. Mire a Comenius pályázattal elkészültek, összeállt a tevékenység, tartalommal töltötték meg a projektet.
 
Amália elmondta, kilenc nemzet (bolgár, cseh, görög, lengyel, lett, magyar, portugál, román, szlovén) vesz részt a projektben. A tanév során a résztvevő iskolák diákjai egy-egy alkalommal látogatást tesznek a többi résztvevő intézménynél. Ilyenkor bemutatják egymásnak országukat, történelmüket, földrajzukat, építészetet, nemzeti ünnepeket, és a többi. A munkanyelv az angol, a második nyelv a német, illetve használják az oroszt is.


Minden találkozáskor előre elhatározott tevékenység folyik, amit aztán CD-re, illetve DVD-re vesznek. Szlovéniában például nemzeti ételeket főztek, Görögországban népitáncot tanultak, Lettországban a kézművességgel ismerkedtek meg. A héten Balatonfűzfő a házigazda, az Irinyiben tartalmas programot állítottak össze a vendégeknek.

Bemutatták neki a Balatont, a térség értékeit, földrajzát, történelmét, kultúráját. Az iskolában népviseletbe öltöztetett bábokat készítettek, minden iskola egy fiút és egy lányt készített. A 18 különböző bábut az iskola aulájában kiállították. A vendégek ellátásukról jófajta magyar specialitásokkal gondoskodnak, így a magyar gasztronómiába is bepillantást nyertek. Az Irinyi a projekt rá eső részének a lebonyolításához 18 ezer eurós támogatást kapott.


A diákok örömmel adták át magukat az alkotás örömének. Háttérben (a szőke nő) az igazgatónő (Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!