Kreatív és kifejező

2019.05.07. 09:00

Összekulcsolt kezekből épített hidat egy olasz művész

Egy velencei csatorna fölé helyezte alkotását Lorenzo Quinn olasz művész, a megosztottság áthidalását szerette volna szimbolizálni.

Forrás: Josephine McKenna

Fotó: The Telegraph

A szobor felállítását a Velencei Képzőművészeti Biennáléra időzítették, annak egyik kísérő rendezvényeként.

A gigantikus szoborral Quinn két évvel ezelőtti, Support (Támogatás) című művét folytatta: akkor a klímaváltozás veszélyére, az emelkedő vízszintre akarta felhívni a figyelmet a Canal Grande vizéből kinyúló és a Ca' Sagredo Hotel falát megtámasztó két óriási karral.

Fotó: Sputnik / AFP / Sergey Mamontov

A hidat alkotó, hat pár egymásba fonódó kezet a velencei Arzenál egykori hajógyárának területén állította fel a művész.

„Az emberiség sohasem lépett előre sorompók állításával. A fejlődést mindig az hozta, ha megnyitotta határait és üdvözölte az új kultúrákat” – hangsúlyozta Quinn. Hozzátette: ennek a gondolatnak a letéteményese Velence is, amely Marco Polóval és a velencei kereskedőkkel utakat nyitott Ázsiába és a Távol-Keletre.

Quinn Building Bridges (Hídépítés) című alkotása, akárcsak a korábbi Support (Támogatás), a Velencei Biennáléra időzítve készült el. Mindkét nagyszabású installáció a város támogatásával valósult meg, miután a biennálé két éve elutasította a Support bemutatását.

Fotó: Josephine McKenna / The Telegraph

A kortárs művészeti biennálé visszautasítása ellenére 2017-ben a Support vált az egyik legnépszerűbb alkotássá, még úgy is, hogy nem kapott helyet a kiállítás hivatalos területén. Olyan sikere volt, hogy a biennálé zárása után még fél évig nem távolították el és a tervek szerint állandó helyet is kap: San Servolo szigetén, a biennáléval szemben állítják fel.

Quinn elmondta, hogy néhány város, amelyeket egyelőre nem kíván megnevezni, máris licitált arra, hogy a biennálé után megkaphassa a Building Bridges-installációt.

Fotó: Josephine McKenna / The Telegraph

Anthony Quinn filmsztár 52 éves fia elárulta: számára az volt a legnagyobb elismerés, hogy a látogatók visszajelzései szerint Support című műve annyira megérintette őket, hogy változtattak napi szokásaikon: nem folyatják már a vizet fogmosáshoz és rövidebb ideig zuhanyoznak. „Ha mindannyian törekszünk erre, azzal nagy változást érhetünk el” – mondta.

A Building Bridges című alkotás hivatalos megnyitója pénteken lesz Andrea Bocelli olasz sztártenor fellépésével.

A Velencei Biennálét május 11. és november 24. között rendezik meg.

 

Borítókép: Lorenzo Quinn szoboregyüttese a Velencei Biennálén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!