műhelymunka a pegazus színházban

2019.08.29. 16:00

Öt új bábcsoport alakult megyénkben

Három megye bábosait fogják össze és képzik tovább a pápai Pegazus Színházban, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve. A műhelysorozat nyomán már nyolc új bábcsoport is létrejött.

Laskovics Márió

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Bábműhelyt tartottak múlt hétvégén a Pegazus Színházban. Mint megtudtuk, a Pegazus Színház a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben hároméves, regionális bábfejlesztő programot indított 2018 tavaszán. Céljuk a közép-dunántúli régió megyéiből szinte teljesen eltűnt amatőr bábcsoportok újraélesztése, ennek érdekében a leendő csoportvezetők felkutatása, felkészítése volt. A műhelymunkákat a Pegazus Színház vezetői, bábos szakemberei, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt tartották, több mint harminc fő aktív részvételével. A megszerzett tudást kamatoztatva idén nyolc új bábcsoport indult el, köztük öt Veszprém megyében, lehetőséget nyújtva a gyerekeknek, fiataloknak tehetségük kibontakoztatására.

A hat alkalomból álló képzés utolsó hétvégi műhelyét Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt vezették, Nagy Tibor hegedűtanár, valamint Kondics Gergely néptáncpedagógus közreműködésével. A két napos műhely keretében a tagok egy teljes mese, A kiskakas gyémánt félkrajcárja színpadra állítását vállalták fel a szerepek megtanulásától a bábok elkészítésén keresztül a bemutatóig. A műhelymunka során foglalkoztak a dramatizálás, a szereposztás, a bábmozgatás, a koreográfia, a zenei betétek kérdéseivel, és számos egyéb, csoportvezetők számára hasznos tudnivalóval. Mindenkinek hasznos és tanulságos élmény volt a szakmai hétvége, melyen Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyéből, illetve a Felvidékről vettek részt.

A műhely megvalósítását a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott, sikeres pályázat is segítette – adta hírül Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában