Veszprém

2017.12.11. 10:00

Ötletes és ikonikus művek a Csikász Galériában

Szilvásy Nándor plakátművészetéről ad áttekintést a Csikász Galériában az alkotó műveiből nyílt kiállítás.

Marton Attila

Feledy Balázs művészeti író köszöntőjében elmondta: Szilvásy Nándor plakátjai ma már művelődés- és politikatörténeti jelentőségűek. Jobbra Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója Fotó: Pesthy Márton

A Művészetek Háza gyűjteményében mintegy háromszáz Szilvásy-plakát szerepel. A művész születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából Plakát/Szilvásy 90 címmel nyílt tárlatra ebből az anyagból válogatták a kurátorok – Dohnál Szonja, Hegyeshalmi László és Navratil Ferenc – a mintegy száz plakátot. Szilvásy Nándor (1927– 2011) az 1950-es évek végétől mintegy harminc éven át készített plakátokat, a kiállítás tematikusan mutatja be az alkotásokat, köztük a hetvenes évek elején készült, azóta ikonikussá vált, P betűből alkotott, kiáltó fej-láb emberkét ábrázoló plakátot is.

Feledy Balázs művészeti író köszöntőjében elmondta: Szilvásy Nándor plakátjai ma már művelődés- és politikatörténeti jelentőségűek. Jobbra Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója Fotó: Pesthy Márton

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, Szilvásy Nándor tehetséges ember volt, függetlenül attól, melyik műfajban – plakát, festmény, grafika – alkotott. Kiemelte, ötletesség és szellemesség jellemzi a plakátokat. Feledy Balázs művészeti író köszöntőjében ki-emelte, Szilvásy Nándor plakátjai ma már művelődés- és politikatörténeti fontosságúak. Az alkotó életútjáról elmondta, az 1950-es évek elején végzett a Képzőművésze-ti Főiskola grafika szakán.

Előbb irodalmi művekhez készített illusztrációkat, majd három évtizeden át plakáto-kat alkotott. A művész 1990-ben Révfülöpre költözött, ettől kezdve festményeket készített.

A rendezvényen részt vett Szalontay Ágnes, a művész özvegye, és az alkotó szülővárosából, Makóról is többen ellátogattak a megnyitóra, amelyen közreműködött Kovács Attila zeneszerző, aki a plakátokhoz komponált műveit adta elő zongorán.

A tárlat február 17-éig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában