számmisztika

2018.02.06. 11:37

Ötven éve a pályán – új albummal jelentkezik Tolcsvay László

Ebben az évben lesz ötven éve, hogy dalokat ír és a közönség előtt áll az idén 68 éves Tolcsvay László. Most megjelent új albuma a '68. címet kapta. A számokat maga Tolcsvay László válogatta össze, személyes kedvencei között szerepelnek régi és új felvételek is.

Budapest, 2016. november 16. Tolcsvay László (Tolcsvay Nagy László) Erkel Ferenc-díjas magyar zenész, énekes, zeneszerzõ, elõadómûvész a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Müller Péter József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, elõadó pályafutását, életútját idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA Fotó

Fotó: Zih Zsolt

Tolcsvay László, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja sok nagysikerű musical és rockopera zeneszerzője, már 1968 óta ismert a közönség előtt. Pont idén lesz ötven éve, hogy dalokat ír, és a közönség előtt áll a 68 éves zenész.

Ezt a számmisztikát felfedezve és kihasználva jelent meg új albuma, mely a '68. címet kapta – olvasható az origo.hu cikkében.

A CD-re a dalokat Tolcsvay László válogatta össze, aki ezeket a számokat és gondolatokat érzi magához a legközelebb. A sokszínű összeállításban vannak romantikus, dögös vagy elgondolkodtató számok, természetesen Az első villamos, a Jöjj kedvesem és a Nemzeti dal is rákerült a lemezre.

A legendás dalok között szerepelnek régi és új felvételek, valamint egy BS-beli koncerten rögzített nóta is. És bónuszként egy vadonatúj szerzemény is került a lemezre.

Tolcsvay László 1950-ben született Budapesten. A jelenleg elsősorban rockopera és musical szerzőként jegyzett Tolcsvay László a hatvanas évek beat-generációjának egyik kimagasló egyénisége. Klasszikus zenei tanulmányai mellett beatzenekarokban játszik, tizenhat évesen már dalokat komponál. A TOLCSVAY TRIO alapító tagja. 1968-ban válik ismertté, mikor megnyernek a Ki mit tud-ot. Együttesük elsőként ötvözi a rock-muzsika elemeit a magyar népzenével, új utat nyitva ezzel a hazai rockzenének. 1973-ban komponálja Petőfi Sándor versére az azóta már legendássá vált Nemzeti dalt, mely korosztályának himnuszává lett. 1973-tól a FONOGRÁF együttes tagja és zeneszerzője, több mint tíz lemezt készítenek együtt, a 70-es években Kelet-Európa egyik legnépszerűbb zenekarává válnak. Szerepelnek Hollandia, Belgium és Németország színpadain és TV programjaiban is.

Borítókép: Tolcsvay László 2016. november 16-án

a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén

Forrás: MTVA fotó / Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában