Kultúra

2016.10.02. 14:55

Pannonfíling: vásznon a hazai életérzés

Veszprém - Kis Hajni rendező Szép alak című, egy reménytelen helyzetben élő takarítónőt bemutató rövidfilmjével indult el a XII. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó. A nemzetközi Diák Oscar-díjra is jelölt munka azonban csak a nyitány része volt, a versenyfilmek vetítése ezután kezdődött el.

Leitner Vera

A találkozóra Dósay Norbert és Németh Csaba főszervező huszonegy filmet válogatott be. A rövidfilmekben társadalmi kérdések, dilemmák vetődtek fel, de vászonra kerültek humoros vagy érzelmes alkotások is.

Sokkal többet lehet tanulni az ilyen személyesebb fesztiválokon, ahol halljuk-látjuk a reakciókat, erre nincs mindig lehetőség - mondta Füzes Dániel, aki Utolsó esély című filmjéért a második díjat vehette át.

- Megtetszett, hogy a Pannonfíling a hazai életérzést keresi. Kíváncsiak voltunk, ezt mások miben ragadják meg - mondja Fazekas Gyöngyi, aki Saudade című munkájával elnyerte az első díjat.

A portugál saudade szó jelentése fájdalmas vágy valaki vagy valami után, ami már elveszett, eltűnt valahol a múlt ködében; a film két lánytestvér egykori és mai kapcsolatáról szól.

A harmadik helyezést a Csigabiga (rendező: Skovrán Tünde), a közönségdíjat a Hacacáré videoklip (rendező: Cseh Róbert), a zsűri különdíját pedig a Kórus című munka (rendező: Mészáros T. László) alkotója vehette át.

A vándortematikájú PannonLove különdíjjal idén a legérzelmesebb filmet, A vihart (rendező: Kőszegi Tamás) jutalmazták a szervezők.

Munkában a tekintélyes zsűri (lent): Buvári Tamás, Magyar Filmszemle-díjas rendező, Farkas Franciska (színésznő) és Király Róbert (a tavalyi különdíj nyertese)

Farkas Franciska színésznő, zsűritag maga is odavan a műfajért, ám a zsűriszerepet nem szívesen vállalta: - Művészeti alkotást megítélni mindig annyira szubjektív. Mindenki mást ragad meg egy műben, a saját élményeitől, adott hangulatától függően. Én azokat próbáltam meg kiemelni, ahol látszott, hogy az alkotók nem sajnálták az időt és az energiát ahhoz, hogy valódi minőséget hozzanak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!