Kultúra

2017.03.01. 19:42

A világ legnagyobb költője

Pápa – A 200 éve született Arany János költészetéről Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens tartott élményközpontú előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportja idei első rendezvényén.

Laskovics Márió

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tankönyvszerző, a Nyugat-magyarországi Egyetem Irodalomtörténeti Tanszékének docense tartott Arany János, a nyelvrontó címmel előadást kedvenc költőjéről kedden a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportja szervezésében megvalósult rendezvényen Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész is közreműködött, gitárkísérettel előadva több megzenésített verset.

Sokan kíváncsiak voltak Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens egyedi stílusára

- Arany János a legnagyobb magyar nyelvművészként szövegeiben grammatikai hibákat követett el, azonban ezek poétikailag érvényessé tették verseit. Például A walesi bárdokban a nem létező „tereh” szó szerepel, de Arany a szövegösszefüggést úgy teremtette meg, hogy mindannyian értjük, ez azt jelenti, hogy teher. Babitsnak igaza van, mikor azt mondta, hogy nem magyarul írt, hanem aranyul. Tehát egy új nyelvet teremtett. Így értendő az a paradoxon, hogy nyelvrontó. Rongálja, belenyúl, hozzátesz, elvesz belőle, de ezáltal egy új nyelvet hoz létre – adott egy kis ízelítőt előadásából Fűzfa Balázs, akinek a fura címmel 2014-ben tanulmánykötete is megjelent Arany költészetéről.

Schrei Balázs, a KÉSZ pápai csoportvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, jobbra Fűzfa Balázs

- Arany óta egészen más a költészet zsinórmértéke, mint előtte. Komolyan gondolom, hogy a világ legnagyobb költője. Az teszi azzá, hogy teljesen új szemlélettel fordul a nyelv felé. Ő az első, aki belátja azt, hogy a világ a nyelv segítségével nem megragadható, nem írható le a teljesség. Ugyanakkor nincs más eszközünk, minthogy megpróbálkozzunk ezzel. Nyilván a magyar költészeté, de hát játékosan mondhatjuk, hogy a világ legnagyobb költője. És a második József Attila – vallja a neves irodalomtörténész. Előadásában pedig citálta Péterfy Jenő, 19. századi irodalomtörténész gondolatát: „Mindenki, aki magyarnak született, s így akarva, nem akarva vállalja szenvedésünket, kárpótlást kap azáltal, hogy Arany Jánost eredetiben olvashatja.”

Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész megzenésített verseket adott elő

Fűzfa Balázs a híres költő több versét elemezgető interaktív előadásában nem hazudtolta meg önmagát, az élményközpontú irodalomtanítás úttörőjeként több ízben jó kedvre derítette, ugyanakkor elgondolkodtatta hallgatóságát.

Nevéhez fűződik többek között az irodalmi kultusznak mint nevelési-oktatási eszköznek az alkalmazása, A 12 legszebb magyar vers-program a Nagy Versmondásokkal, valamint a csöngei Weöres Sándor Olvasótábor és Nyári Egyetem megszervezése minden évben 2008 óta. Munkásságáról Élmények (b)irodalma címmel filmet is forgattak, melyet március 2-án, éppen Arany János születésnapján mutatnak be a szombathelyi Agora - Savaria Filmszínházban.

Az előadó ajándékba kapott, hőre változó bögréjén is a nagy kedvenc, Arany János portréja látható

- A két alkotó, Boros Ferenc és Horváth Zoltán a programomról történő filmkészítési szándékkal kerestek meg, ami nagyon megtisztelő. Másfél éven keresztül mindig jöttek velem a szakmai konferenciákra, előadásokra, kirándulásokra. A 81 perces filmben megszólalnak a volt és jelenlegi tanítványaim, barátaim, egykori tanáraim, mestereim is. Többek között Jordán Tamás, Láng Gusztáv, Beck Zoltán a 30Y-ból, vagy Varga Bence a Zaporozsecből – fűzte hozzá Fűzfa Balázs.

A tanár úr elárulta, a közeljövőben valószínűleg Pápán is bemutatásra kerülhet a film. Szereti Pápa városát, s pár évig a Pannon Egyetem doktori iskoláján is tanított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!