Kultúra

2017.04.06. 14:17

Istenadta tehetséggel, művészi szinten alkotnak a dákai otthon lakói

Pápa – A dákai otthon értelmileg akadályozott, illetve pszichiátriai beteg lakóinak kézműves termékeit csodálhatja, vásárolhatja meg két hónapon át bárki, aki betér a Fő téri Szent Erzsébet-terembe.

Laskovics Márió

A Szent Erzsébet-teremben a Fő téri Árvácska ajándék- és kegytárgybolt 2016. novemberi megnyitása óta második alkalommal nyílt kiállítás, március 30-a óta a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye dákai otthonának lakói által készített alkotásokat tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők, de akár vásárolhatnak is az egyedi kézműves termékekből, így kerámiákból, szőttesekből, öntött gyertyákból, kosárfonással készült tárgyakból.

A tárlatot Szijártó László plébános, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója nyitotta meg Fotó: Laskovics Márió

A tárlatot Szijártó László plébános, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója nyitotta meg. Közölte, az egyházmegyei karitász és a dákai otthonház a tavaly megkötött együttműködési szerződés alapján kölcsönösen segíti egymás munkáját. Innen jött a május 31-ig látogatható kiállítás ötlete. Kiemelte, a dákai otthon fogyatékkal élő lakói Istenadta tehetséggel, művészi szinten végzik munkájukat, így talán teljesebb életet élhetnek.

A dákai otthon két lakója verset szavalt a megnyitón Fotó: Laskovics Márió

Hanich Ferenc, az intézmény igazgatója elárulta, az együttműködés azért is üdvözítő, mert minden egyes lakójuk szabadon gyakorolhatja vallását, részt vehet egyházi eseményeken.

Hanich Ferenc intézményigazgató és Áldozó Tamás polgármester együtt veszik szemügyre a kiállítást Fotó: Laskovics Márió

Továbbá beszámolt róla, hogy a szociális foglalkoztatás keretében készült, kiállított tárgyak az otthonban megvásárolhatóak, de megfordulnak az értelmileg akadályozottak, illetve pszichiátriai betegek portékáival a megye számos helységében is, így önkormányzatoknál, kultúrházakban, vásárokon, népművészeti kiállításokon.

Bőczén Krisztina, a dákai otthon egyik lakója saját kerámia-alkotásai mellett Fotó: Laskovics Márió

- Lakóink közel kétharmada vesz részt az alkotásban, képességeihez mérten. Szisztematikus felkészítőmunkával tanítjuk be nekik azokat a tevékenységeket, melyekkel valóban piacképes kézműves termékeket állíthatnak elő. Ez nagyon fontos az önértékelésük, a társadalmi megbecsültségük szempontjából – fűzte hozzá.

Húsvéti kézműves foglalkozáson is részt vehettek az otthon lakói Fotó: Laskovics Márió

A tárlatot Áldozó Tamás polgármester is megtekintette. Beszédében hangsúlyozta, reméli, minél többen megnézik a kiállítást, és vásárlásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a dákai otthon lakói jobb körülmények között élhessenek.

A megnyitó után a karitász önkéntesei sütemény-szeretetvendégséget, és húsvéti kézműves foglalkozást tartottak a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!