A Bakony szívében

2019.04.08. 11:00

Pápáról indult el 330 éve a zirci apátság újraélesztése

Koprodukciós tárlat által pillanthat be az egykor helyi monostorral rendelkező Zirci Ciszterci Apátság történetébe a pápai közönség a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

A Zirci Ciszterci Apátságot tavaly óta vezető Bérczi Bernát apát nyitotta meg a zirci-pápai közös kiállítást

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A zirci ciszterciek pápai otthona (300 éve települt újjá Zirc) címmel nyílt kiállítás szerdán a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A megnyitón Forsthoffer Judit egyházi énekes közreműködését követően Hermann István köszöntötte a megjelenteket, s a kiállítás apropóján elmondta, Pápán a Mándi Márton István utcában található az egykori ciszterci rendház, ami az 1660-as évektől a zirci ciszterek épülete volt. Itt lakva építették újjá a zirci apátságot a török háború pusztításai után. Megjegyezte, Pápán nyolc szerzetesrend fordult meg rövidebb-hosszabb ideig, de sajnos egyikük sem gondolta, hogy vissza kéne költözni a városba.

A Zirci Ciszterci Apátságot tavaly óta vezető Bérczi Bernát apát nyitotta meg a zirci-pápai közös kiállítást Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai kolostorról készült fényképeket (a legkorábbi 1958-as), latin nyelvű könyveket, apáti kinevezést, kilenc pecsétet, a Zircre települt családokat tartalmazó összeírást, és az újratelepítésről szóló háttérfalakat bemutató, április 26-ig látható kiállítást Bérczi Bernát zirci apát nyitotta meg. Mint mondta, Pápára a zirci apátságnak a telepesekkel kötött 1718-as szerződése 300. évfordulójára létrejött kiállítás anyagát hozták el.

A ciszterciek 1182-ben települtek az akkor nyugalmas, csendes, királyi udvarházzal, de állandó lakossággal nem rendelkező Zircre, hogy a munkára és az imádságra összpontosíthassanak. Felelevenítette továbbá, hogy a törökök északi terjeszkedésével, legkésőbb Veszprém 1552-es ostromával elmenekültek a szerzetesek. Az 1570-es években a törökök felgyújtották az apátságot, ami romossá vált.

A megnyitón Forsthoffer Judit egyházi énekekkel működött közre Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az apát kiemelte, a zirciek hálásak azért, hogy a török pusztítás után Pápáról indulhatott el az apátság újraélesztése. Először osztrák, lilienfel­di ciszterci szerzetesek jöttek Magyarországra 1660-ban, és az elhagyatott Zircnél biztonságosabb területnek számító Pápáról próbálták visszaszerezni a birtokokat, újraindítani a gazdálkodást és újjáépíteni a kolostort. Sajnos nem sikerült nekik. 1700-tól a sziléziai hein­richaui apátság szerzetesei vették át a feladatot, 1726-ig éltek Pápán. Ekkor minden felszerelésükkel átköltöztek Zircre, ideiglenes házukból tudták felépíteni az apátságot.

A rend 1814-től elvállalta az egykori jezsuita gimnáziumok üzemeltetését. Így jelenleg négy helyütt – Buda, Eger, Pécs, Székesfehérvár – oktatnak, nevelnek diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában