Kultúra

2010.05.12. 14:10

Példátlan siker - A Veszprém Arénában lépett fel a Lord of the Dance

Veszprém - Hatásos, ez nem kérdés. Több tucat láb dobbant ugyanabban a pillanatban a padlón, szinte még a szív is átveszi ugyanazt az ütemet a dobbanáshoz. A több mint másfél évtizede példátlan sikernek örvendő Lord of the Dance a Veszprém Aréna közönségét is meghódította.

Kiss Nikolett

Több tízmillió eladott CD és DVD, tíz nap alatt 250 ezer eladott jegy Ausztráliában, 21 előadás a londoni Wembley stadionban  csak néhány azon rekordok közül, amelyet a sokszoros nemzetközi díjnyertes ír táncművész, Michael Flatley által fémjelzett produkció a magáénak tudhat.

A veszprémi előadás előtt épp bemelegítés folyik a színpadon, amikor odaérünk. A lányok aerobikoznak, a fiúk bokszolnak. Kis várakozás után aztán feltűnik a két főszereplő: fiatalok, mosolygósak, szimpatikusak, mozdulataikban, lényükben semmi feltűnő. Még 1994-ben látta először Flatley mestert a címszerepet táncoló James Keagan és a rosszlányt alakító Sarah Frances Smith is. A két szimpatikus fiatal táncos egyike skót, másik manchesteri, de mindketten ír felmenőkkel rendelkeznek. Gyakorlatilag alig tanultak meg járni, és már táncoltak is, hisz legalább hároméves koruk óta táncolnak.

Szerintük, ha valaki a show részévé szeretne válni, az alap ír tánctechnikát kell elsajátítani. Az előadás az évek múlásával nem sokat változik, hisz mint mondták: a közönség ezt várja el tőlük, a klasszikus Lord of the Dance-et szeretnék látni. Persze azért a táncosok és a kosztümök változnak. S hogy mi a másfél évtizede tartó siker titka? A zene és az egység - vágja rá a két táncos.

A produkció az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a jó és a gonosz meséje. Látványos és sodró történet az ír és a ritmikus kelta tánc mágiájából sok-sok színes kosztümmel, pörgő ritmussal, gyönyörű dalokkal, lehengerlő hegedűjátékkal. Profi, látványos, hatásos előadás, nekem katarzist ugyan nem okozott, de lenyűgözött, az biztos. És néha ennyi is elég.

 

Michael Flatley karrierje az 1980-as években kezdődött, a nagy áttörést a '94-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott legendás hét perc jelentette. A világhírű táncos négyszázszor táncolta főművének címszerepét 1998-ig, s a rekordok könyvébe is bekerült több kategóriában, mint a legjobban fizetett táncos, a legmagasabb összegre biztosított lábak, valamint a világ leggyorsabb lába 35 talajérintéssel másodpercenként(!).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!