Társadalomformáló erővel bír a kultúra

2019.03.07. 07:00

Petőfi 1848-as látogatására emlékeztek Veszprémben

A kultúrába vetett hit kifejeződése a Petőfi Sándorról készült emléktábla, hangzott el a költő 1848-as látogatására emlékező rendezvényen.

Marton Attila

Márkusné Vörös Hajnalka mondott beszédet a költő egykori látogatása tiszteletére tartott rendezvényen

Fotó: Penovác Károly/Napló

A költő 1848. március 5-én és 6-án járt Veszprémben, a látogatást felidézve évtizedek óta megemlékezést tartanak a Petőfi portréját ábrázoló alkotásnál.

Márkusné Vörös Hajnalka mondott beszédet a költő egykori látogatása tiszteletére tartott rendezvényen Fotó: Penovác Károly/Napló

Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke elmondta, Óvári Ferenc rendelte meg az emléktáblát, amelyet Csikász Imre készített el 1913-ban a Petőfiről készült egyetlen dagerrotípia alapján. A szobrászművész öntörvényű, megalkuvást nem tűrő tekintettel ábrázolta a költőt. Úgy vélte, az emléktábla nem csupán az egynapos látogatásra emlékezik, hanem a kultúra társadalomban betöltött szerepe miatt is ragaszkodhattak ahhoz, hogy Petőfi Sándort mintázza az 1848–49-es forradalmat idéző emléktábla. Hozzátette, Közép-Kelet-Európában a költők rendszeresen vállaltak politikai és közéleti szerepet a 19. században és később is. Kiemelte, Petőfi Sándor példája ma azt üzeni, a jó kultúra, színház és irodalom a társadalom tisztánlátását segíti a közéleti kérdésekben.

A megemlékezésen Petőfi-verseket szavalt Felföldi Gábor, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának rendezvényét koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában